hír épületek cikk belsőépítészet környezettudatos LED MOL öko

Ökoszolár benzinkút

Környezettudatos MOL töltőállomás az Istenhegyi úton


Ghile Gábor | 2012.01.18
Magyarországon elsőként termel számottevő áramot egy – a budai Istenhegyi úton lévő – benzinkút. A zöldtető, a hazánkban még ritkaságszámba menő zöld homlokzati fal és a filigrán acélszerkezetű fotovoltaikus térlefedés jellemzi hazánk legkorszerűbb és talán – mérnöki szemmel – legszebb töltőállomását.

Tervező: Zombori Zsolt - Európa Stúdió
2011–2012

Az elegáns budai környék lakói méltán lehetnek büszkék az első "öko" benzinkútra. A kúthoz közeledvén jól látszódnak a "szolárlombok" és az egyedi gyártású tartószerkezet. Az organikus formák feledtetik, hogy egy ízig-vérig indusztriális rendeltetésű épülettel állunk szemben.
A beltéren számos példát láthatunk az újrahasznosított anyagokra: ilyen anyagokból készült a padló, hullámpapírból az asztalok és a székek, kidobásra ítélt borosüveg dugókból a lámpadekoráció. Érdekességként izlandi zuzmó zöldell a fejünk felett.
A vendégek számára csak egy darab akadálymentes toalett van – nincs felesleges túlméretezés.
A szolártető mellett feltűnőek az íves, magformájú töltőkutak. Az átgondolt dizájn nemcsak az épületen, de minden kiegészítő elemen is megjelenik.

A külföldön egyre népszerűbb elektromos autók rohamos elterjedésére még várni kell, de az úttörőkre is gondol a MOL, karöltve az ABB-vel: az új töltőállomáson, Magyarországon elsőként helyeznek üzembe olyan gyorstöltőt, ami mindössze 20 perc alatt képes feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait menetkészre.

Innovációk:
Az épület jelentősen megnövelt hőszigetelése, beleértve a háromrétegű speciális üvegfelületeket jelentősen csökkenti a téli-nyári hőveszteséget és a fűtésre, illetve hűtésre fordítandó energiát.
Az örökzöld növényekkel borított zöldfal és -tető évente 10 tonna CO2 gázt semlegesít, amellett, hogy a szigetelés révén energiát takarít meg, csökkenti a téli-nyári nagy hőmérséklet ingadozások épületre gyakorolt hatását. A megtakarított energia további kb. 100 tonna CO2 kibocsájtásától mentesíti az energiaellátó hálózatot.
Az esővíz összegyűjtésével és ciszternában való tárolásával a tetőn és a falakon elhelyezett növények öntözése egyszerűbb, és ily módon minimális ivóvíz-felhasználást igényel.
Az épület fűtését-hűtését és melegvíz-ellátását az egyik legkorszerűbb „levegő-víz” hőszivattyús és hőcserélővel ellátott rendszer biztosítja, amely teljesíti a zéró CO2 kibocsátást.
A kiszolgáló terület feletti tető és a fölé magasodó egyedi kialakítású „szolárfa” ágain együttesen 250 m2 felületre integrált napelemes rendszer közel 31.000 kWh energiát termel évente, jelentősen csökkentve ezzel a töltőállomás üzemeltetéséhez szükséges kiegészítő energiaigényt.
Magyarországon elsőként helyeztek itt üzembe gyorstöltőt, ami mindössze 20 perc alatt képes feltölteni egy elektromos autó akkumulátorait menetkészre.
Az épületet és a külső kiszolgáló területet Power LED lámpákkal világítják meg. A beépített 355 darab LED-lámpa jelentős (évi 6000 KWh feletti) elektromos energia megtakarítást eredményez.
Környezetbarát anyagokból kialakított belső tér: újrahasznosított kartonpapírból készült egyedi üzletberendezések, vinyl textile padlóburkolat, mennyezetről belógatott, 512 darab használt parafadugó felhasználásával készült „dugó” lámpatest – természetesen LED-világítással, valamint három darab zöld északi zuzmóval díszített gömbelem.

Bár el lehet filozofálni azon, hogy 2012-ben miért nem terjedtek még el az elektromos autók, vagy miért a főváros legzöldebb környékére kell egy ilyen beruházást létrehozni, de vitathatatlan, hogy a MOL példaértékű benzinkútjára mindannyian büszkék lehetünk...


Köszönet a MOL-nak a segítségért.

A fotók a szerző képei. Minden jog fenntartva. www.ghx.hu


A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások