Skót építészek tervezik át a berlini Tempelhof repülőteret
fati 2011.05.05.
Az üresen álló, használaton kívüli repülőtérből közösségi park lesz

Az edinburgh-i Sutherland Hussey Architects és Gross Max tájépítész nyerte a ma használaton kívüli berlini Tempelhof repülőtér rendezési tervére kiírt pályázatot. A 400 hektáros területen fekvő, Ernst Sagebiel által a 30-as években tervezett repülőteret 2008-ban zárták le a repülőforgalom elől. Sorsáról hangos viták, és végül egy városi szavazás döntött. A város központi helyén fekvő komplexumot több mint 60 millió euróból parkká alakítják át.

A repülőtérre készült nyertes tervben egy hegymászóiskolát befogadó, 60 méteres mesterséges domb, rendezvényeknek helyet adó pavilon és a repülőtér tereptárgyaiból épített ún. felhőpavilonok szerepelnek. A rendezési terv szerint a területen új sétányok és lakóházak építésére is alkalmas telkek is helyet kapnak. A komplexum kivitelezése a tervek szerint 2017-re fejeződne be.

Az építész- és tájépítésziroda legutóbbi közös munkája a kínai Csengdu (Chengdu) városában készülő ezerhektáros park. A berlini pályázatot szoros, kétfordulós küzdelemben egy német és egy francia építésziroda előtt nyerték meg.

A képek forrása: www.architectsjournal.co.uk

Címkék: Berlin, Gross Max, Sutherland Hussey Architects, Tempelhof