12 fal – Építészet és kortárs ornamentika
12 fiatal építésziroda díszít ki egy üresen álló épületet Veszprémben
Smiló Dávid 2018.09.26.
Magyar és nemzetközi irodák érkeznek Veszprémbe, hogy feldíszítsék az évek óta üresen álló volt Ének-Zenei Általános Iskola épületét. Olyan irodák mutatkoznak be, akik az elmúlt években több irányból is közelítették a kortárs építészet és ornamentika kapcsolatát.

A századforduló művészetét nagy mértékben formálta két fogalom: motívum és ornamentika. Ekkor épült Schoditsch Lajos tervei alapján a veszprémi Iparostanoda (később Ének-Zenei Általános Iskola) épülete, valamint a vele átellenben található Medgyaszay István által tervezett veszprémi Petőfi Színház. A felújítás előtt álló épületek története a jövőben még szorosabban összeforr, hiszen az Iparostanoda a Színház irodaházaként működik tovább. Így a felújítás előtt lehetőség nyílik arra, hogy reflektáljunk a Medgyaszay és pályatársai számára fontos problémakörre és megvizsgáljuk, mit jelenthet ma az ornamens és a díszítés fiatal kortárs építészek számára.

Az elmúlt években újfajta érdeklődés tapasztalható az ornamentika témája iránt. Ez a folyamat egyéni alkotásokban és egymástól egyelőre elszigetelt párbeszédekben érhető tetten a nemzetközi építészeti porondon. A hagyományos jelentéstől eltérően a díszítés már nem másodlagos, vagy kiegészítő funkcióval bír, hanem mint építészeti minőség értelmeződik. Kortárs feltörekvő építészek és építészeti alkotócsoportok sora próbálja kialakítani viszonyát a mindig elfelejtett, de mindig újra előkerülő ornamentikához.

A kiállításon látható munkák ezen fiatal csoportok különféle megközelítéseiből vizsgálják az ornamentika, a díszítés mai szerepét és határait, használva a volt Iparostanoda épületének szabadon álló díszítetlen falait. Szám szerint 12 darabot.

Megnyitó: 2018. október 17. 15:00

A kiállítást megnyitja: Porga Gyula, Veszprém város polgármestere
Szakmai bevezetőt mond: Kovács Dániel művészettörténész
A kiállítás ingyenesen látogatható hétköznaponként 9 és 17 óra között, hétvégén zárva.

Résztvevők:
Architecture Uncomfortable Workshop
Enorme studio
False Mirror Office
Adam Nathaniel Furman
Gyulai Levente
MNPL Workshop
O.K. (Office Kovacs)
Giacomo Pala
Paradigma Ariadné
Space Popular
TREES
VERY GOOD Office

Szervezők: Paradigma Ariadné és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata
Kurátorok: Csóka Heléna, Smiló Dávid, Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs
Szakmai konzulens: Kovács Dániel
Grafika: Kazsik Marcell
Fordítás: Zsámboki Miklós
Kivitelezés: Neopaint

A projekt a Veszprém Európai Kultúrális Fővárosa 2023 pályázat keretében valósult meg.

Címkék: díszítés, építészet, ornamentika, pattern