2013 Magyar Termék Nagydíjas és különdíjas lett a Sky Court
Az épület terveit Tima Zoltán vezetésével a Közti készítette.
Java 2013.09.06.
Tarolt a Budapest Airport 2. Sky Court épületének különleges acélszerkezeti kivitelezése. Bár nemzetközi viszonylatban létezik több hasonló konstrukciójú létesítmény – amelyek szintén repülőterek –, az építmény acélszerkezete a hazai és a közép-európai piacon egyedülállónak számít.


Molnár Miklós Konrád, a különdíj adományozója szerint nem csak egy különleges épület született, hanem az első meghatározó, véleményformáló benyomást is itt kapja a világból Magyarországra érkező utazóközönség. A Ferihegy T2 Terminál bővítése és modernizációja a BUD Future program keretein belül zajlott. Ennek egyik legfontosabb és leglátványosabb eleme a Sky Court vagyis Égi Udvar megépítése, amelynek szerkezete a repülés szabadságát szimbolizálva egy szárnyat formál. A teljes projekt az infrastrukturális beruházásokkal együtt 100 millió euróba került, és összesen 24.000 nm új használható területet adott az utazóközönségnek. “A magyar fejlesztésű statikai szoftvernek köszönhetően a Budapest Airport új utasforgalmi csarnoka, a Sky Court megépítésénél 750 tonna acélt, 1800 munkaórát és 2 millió forint értékű energiát takarítottak meg” - hangsúlyozta Pintyőke Marcell, a Magyar Termék Nagydíjat nyert épület tervezését és kivitelezését is végző cég marketing igazgatója a sajtótájékoztatón.



A Magyar Termék Nagydíjról:



“A Magyar Termék Nagydíj Pályázat első meghirdetése, azaz 1998. óta 284 nagydíjat ítéltek meg, közel 3.000 nemzetközi színvonalú termék, szolgáltatás népszerűsíti Magyarország legfontosabb kincsét, a szürke-állomány teljesítményét.

A Magyar Termék Nagydíj kitüntető cím a termék előállítójának, forgalmazójának megbízhatóságát tanúsítja, viselője számára biztosítja a fogyasztók általi pozitív megkülönböztetést. Kiváló reklámhordozó és alkalmazása nemcsak erkölcsi elismerést jelent, hosszú távon kiszámítható gazdasági növekedést indukál. Így válik a "Tanúsított Minőség Európai Útlevelévé!" A kiírók büszkék arra, hogy következetes munkájukkal elérték: a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Magyarországot méltón reprezentáló, sikereit tükröző termék és vállalkozás minősítő alternatív rendszerré vált.A kiírók hiszik és vallják, hogy a Magyar Termék Nagydíj Pályázat kiírása évről évre vállalkozói érdek. Az innováció és termékminőség ösztönzése a vállalkozásoknál Magyarország gazdasági fejlődésének záloga.



SkyCourt



vezető tervező: Tima Zoltán - Közti Zrt.

építész tervezők: Németh Tamás, Molnár Tibor - Közti Zrt.

generáltervező: Uhrinyi Balázs, Miklóshalmai Zsolt -

építész munkatársak: Ráti Orsolya, Szabó Dávid, Fischer Bence, Tölgyesi Kaplony, Lamos Péter, Stein Zoltán - Közti Zrt.

épületgépészet: ENCO Kft., Sződy és Tsa. Kft.

elektromos rendszerek: Hungaroprojekt Kft., Kelevill Kft.

gyengeáram: Trafficjam Bt., Robert Bosch Kft., BULL Magyarország Kft., Avico '97 Kft., IQ Kft., Pontos Idő Kft.

szigetelések: Pataky és Horváth Építésziroda Kft.

tűzvédelem: Tűzművek Bt., Uvaterv Zrt., Ventor Kft., Asplan, G4S

közmű: GÉM Kft., Direkt-Terv Kft.

utastájékoztatás: Auth Design Kft.

repülőtér technológia: UVATERV Zrt.

csomagtechnológia: Evopro Kft.

építtető: Budapest Airtport Zrt.

generálkivitelező: KÉSZ Építő Zrt.

tervezés éve: 2005-2010

kivitelezés éve: 2009-2011

bruttó szintterület: 35.000 m2



Gratulálunk a díjakhoz!



Forrás: www.termeknagydíj.hu
www.terc.hu



A képek nagy része a Közti honlapjáról származik (Fotó: Zsitva Tibor). Az épületet a Metszet 2011/3 száma közölte.

Címkék: Kész KFT, Magyar Termék Nagydíj, pályázat, Sky Court, Terc Kft különdíj, Tima Zoltán vezető tervező