2014 – Az Ybl Bicentenárium és a Magyar Építészet Éve
pestimonika 2014.01.09.
A kétszáz éve született Ybl Miklóst és a magyar építészetet idén egész éves programsorozat fogja ünnepelni, amelynek kezdeményezője és fő szervezője az Ybl Egyesület. Az egyesület 19 éves munkálkodása idén nyer igazi értelmet, hiszen kérelmére az Ybl-díj megalapítása, 1953 óta, idén először az Operaház színpada lesz a díjkiosztó ünnepség helyszíne.

Ybl Miklós gazdag életműve, amely egyaránt nemzeti és európai kincsünk, országunkat meghatározó alkotásai, “országjobbító” törekvései, éveken át viselt közéleti tisztségei a városi képviselőtestületben, a Fővárosi Közmunkák Tanácsában, a Magyar Mérnök és Építész Egyletben, választott tagsága a parlament főrendi házában példamutató és követendő érték.
Régi adósságot törlesztünk, ha a Bicentenáriumi Évet méltón megünnepeljük, hogy az ő neve fémjelezze a 2014-es Emlékévet, őt ünnepelve, s a „szakmát”, az épített környezetet, az ingatlan kulturális örökséget, az építészetet, építést, az építés ügyét is – olvashatjuk az Ybl Bicentenárium honlapján, ahol többek között virtuális túrákat is tehetünk Ybl épületeiben és az egyes programokról részletes információhoz is lehet jutni.

A rendezvénysorozat januárban, Ybl halálának évfordulóján a Nemzeti Sírkertben és a Bakáts téri templomban kezdődik, majd februárban az Ybl Bállal folytatódik. Az év folyamán rengeteg program: fesztiválünnepek, konferenciák, előadások, kiállítások, koncertek, kastélylátogatások, sportrendezvények, követik egymást Budapesten és vidéken egyaránt. A „Kiállított tárgy maga az épület”, a „Műemlék-látogató túra”, valamint a „Budapesti Városséták” keretében Ybl nyolcvankilenc műemlékét mutatja be az Ybl Egyesület országszerte.

A túlnyomóan Ybl Egyesületi rendezvényeken kívül – a teljesség igénye nélkül – programszervező még a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Budapesti Történeti Múzeum, a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézete, Budapest Főváros Levéltára, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Pest Megyei Építész Kamara, ezenkívül Székesfehérvár több intézménye és szervezete is tiszteleg a város szülöttje előtt. A helyszínek sem kevésbé jelentősek, így például az Operaház, a Budapesti Corvinus Egyetem főépülete, a Margitsziget, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a Bazilika, az Andrássy Egyetem.

Az Ybl Bicentenárium fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnöke dr. Pintér Sándor belügyminiszter. Az Ybl Emlékbizottság elnöke L. Simon László kormánybiztos. Az Ybl Bicentenárium együttműködő partnere a BM Területrendezési, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkárság Örökségvédelmi Főosztálya, dr. Szaló Péter helyettes államtitkár vezetésével.

Címkék: a Magyar Építészet Éve, Ybl Bicentenárium, Ybl Egyesület