A Futureal Zrt. komplexuma kapta az Europa Design Az év Well projektje 2019 díját
Tervező: Paulinyi & Partners
Java 2020.02.10.

A Well-tanúsítvány az épületek emberi szervezetre, életfunkcióira, jó közérzetére gyakorolt hatását vizsgálja. A döntőbizottság e szempontok alapján a Budapest One-t választotta a legjobbnak. Jelenleg 7 millió ember korai halálát okozza a környezet károsító hatása.

Az értékelés során a döntőbizottság figyelembe vette a projekt építészeti-belsőépítészeti minőségét, az akadálymentes mozgást támogató megoldásokat, az ergonómiai komfort és az akusztika kívánalmait, az előírt fényviszonyok biztosítását, illetve a felhasznált innovatív eszközöket.

Az Europa Design Well díját most első alkalommal a Futureal-csoportnak ítélte oda, melynek fejlesztésében épül a Budapest One irodaház.

A három fázisban megvalósuló győztes irodaház első üteme már befejeződött, 25 000 m2 bériroda, illetve 2 600 m2 kereskedelmi és szolgáltató egység elkészült, és el is kezdődött a beköltözés. A kész komplexum összesen közel 65 000 m2 alapterületű lesz.

A különböző építészeti megoldások közül van, ami egyszerűen számokban mérhetők, mint például a károsanyag-kibocsátás mértéke. A jó közérzetet és az egészséges munkahelyet ezzel szemben nehéz lenne számszerűsíteni. Az utóbbiban játszanak fontos szerepet a világszerte egyre népszerűbb épületminősítési rendszerek, a WELL, a BREEAM vagy a LEED minősítés, melyek különböző élhetőségi szempontok szerint sorolják be az épületeket.

A Well Building Platina előminősítésnek megfelelően az irodaparkot energiatakarékos, intelligens központi épületirányítási rendszerrel szerelik fel. A teljes körűen akadálymentesített komplexum belsőépítészeti kialakításában fontos szerepet játszik a biofília, vagyis az ember és az élő környezet harmóniája. A falakat békés nyugalmat sugárzó színek borítják, de a tágas, zöld tetőkert, a tusolóval felszerelt biciklitároló, a vízmentes nanotechnológiás autómosó, az épület tetején lévő panorámás futópálya is a dolgozók egészségét szolgálja majd, elektromos autók töltésére is lesz lehetőség, valamint szelektív hulladékgyűjtésre is. Az irodaparkon belül félhektárnyi nyitott közteret hoznak létre szökőkutakkal, mely a társadalmi érintkezés kedvenc helyévé válhat. A tervezést a Paulinyi & Partners csapata végezte.

"A Well-minősítés hatalmas lépést jelent az egészséges életvitel kiteljesedésére az irodai környezetben. A Futureal-csoport kiemelkedően aktív részvétele nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország élen járjon a dolgozók közérzetét javító munkahelyek megteremtésében." – mondta el Feuertag Ottó, az Europa Design alapító tulajdonosa.

Forrás: HuGBC

Címkék: Budapest One, WELL