A BIVAK studio nyerte a Diákváros-Nagyvásártelepre kiírt tervpályázatot
Java 2021.04.30.

A kormányzati Budapest Fejlesztési Központ által kiírt pályázatra 23 pályamű érkezett, a Bírálóbizottság az első három díj kiosztása mellett további négy terv megvásárlása mellett döntött, illetve egy tervet különdíjban részesített.

A tervpályázatra olyan pályaműveket vártak, amelyekben megvalósul a terület központjában elhelyezkedő, védett Nagyvásártelep épületegyüttes (Budapest IX. kerület, Hídépítő utca és Helyi kikötő út által határolt telek) felújítása és integrálása az új egyetemi városnegyedbe. Kiemelt szándék a műemléki épületben rejlő potenciál kiaknázása, valamint egy, a Budapest Diákváros részét képező – diákszállás és sport funkciókat tartalmazó – új épület és közvetlen környezetének megtervezése. A Nagyvásártelep épületegyüttesénél az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy a pályázók hogyan képzelik el a gigantikus, 247×42×17 méteres, 10 000 m2-es csarnok belső tereit. A Bizottság itt azokat a megoldásokat díjazta, amelyek multifunkciós, átjárható városi fórumként képzelték el a területet, összhangban a 2018-as mesterterv javaslatával.

Összesen hét pályaművet díjaztak: az első, második és harmadik díj odaítélésén kívül négy terv megvételben, egy pedig a megvétel mellett még különdíjban is részesült.

A Bírálóbizottság a BIVAK tervezőiroda pályaművét tartotta a legjobbnak. Az értékelés szerint a Nagyvásártelep csarnokára készített terv egyszerre friss, trendi, ugyanakkor pontosan érzi a műemléki örökség felelősségét és korlátait, melyekben lehetőséget lát és talál. Az épületbe három szinten rendezvénytereket, sportpályákat, kávézó, pub és klub funkciókat tervezett. A csarnokban így izgalmas, egyszerre sokak által és egymástól különböző funkciókra használható terek jöttek létre.

A csarnok melletti új hatemeletes irodaépület tervei kapcsán a bírálat kiemeli, hogy műemléki szempontból a legelegánsabb megoldás született, a nyertes elképzelés minden korábbi építészeti értéket megtart, sőt még újat is tesz hozzá. Az értékelés kiemeli a szobák beosztását, illetve a homlokzat elegáns külsőjét: a Nagyvásártelepet idéző kerámia burkolat kortárs változata felfedezhető a kollégium épületénél is.

I. helyezett: BIVAK studio Kft.
Máté Tamás, Vass-Eysen Áron, Soóki Tóth Gábor, Berczi Zsófia, Madaras Botond, Madaras Koppány, Oltrai Tamás

II. helyezett: Deichler Jakab Építész Stúdió Kft.
Deichler Tímea, Jakab Dániel, Szabó Levente DLA

III. helyezett: Studio Egret West Ltd. és Robert Gutowski Architects Kft.
David West, Gutowski Robert, Freddie Jackson, Alisan Dockerty, Deimante Bazyte, Maysa Phares, Aidan Cifelli, Miziana Boustani, Sipos Kornél, Kovács Hunor László, Bollók Gáspár

Megvételben részesült + különdíj: Nanavízió Kft. és Minusplus Generáltervező Kft.

Megvételben részesült:

  • 4 N Építésziroda Korlátolt Felelősségű Társaság
  • Future Plans Hungary Kft.
  • DVM Group Korlátolt Felelősségű Társaság

Fotók: Budapest Fejlesztési Központ, BIVAK studio Kft.
Forrás: Portfolio.hu

Címkék: