Elkészült a budavári palota Szent István-termének Zsolnay-kandallója
Java 2019.07.10.

A Szent István terem központi ékessége már méreteivel is felhívja magára a figyelmet, termetes 220 centiméteres szélességével és 465 centiméteres magasságával. A 120 különböző méretű, összesen 630 darab kályhaelemből álló kandallót a Zsolnay Manufaktúra szakemberei rakták össze közel egy kilogramm 24 karátos aranyat is felhasználva. 

Átlagosan hat-nyolc szakember kitartó munkájával egy év alatt készült el ez az értékes berendezési tárgy. Az eredeti kandallón Szent István királyunk mellszobra állt. A díszes királyi palást gyönyörű színeit nem kis feladat volt korhűen éltre kelteni, de a korabeli fotók, levelek sokat segítettek ebben a szakembereknek, és számos kísérleti színminta után sikerült elérni a várt eredményt.

A Szent István terem a XIX. század végén a királyi palota bővítésekor, Hauszmann Alajos tervei alapján valósult meg a mai Budapesti Történeti Múzeum főbejárati csarnoka fölötti részén, ablakai a Tabánra és a Gellérthegyre tekintenek. A terem bútorzatát a korszak hírneves alkotója, Thék Endre és műhelye készítette. A Zsolnay-féle pirogránit képek a falakon történelmünk híres eseményeiről mesélnek. Az első magyar király büsztjét Stróbl Alajos (1856-1826) szobrászművész készítette. Zsolnay Miklós, Thék Endre, Haas Fülöp és fia, Gelb M. alkotásukért díjat kaptak az 1900-as párizsi világkiállításon.

A Nemzeti Hauszmann Program részeként zajlik a budai Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése. A Szent István-terem rekonstrukciója a Zsolnay-kandallóval a munkafolyamat fontos állomása. A terem a tervek szerint 2021. augusztus 20-ára fog elkészülni. 

Forrás: PestBuda

Címkék: Budai Várnegyed, Budavári Palota