A csepeli zsinagóga
Tervező: Bokor Péter és Molt Klára építészek – Villa International Zrt.
Villa International Zrt. 2013.08.30.
A Mazsihisz keretein belül Csepelen a Dél-pesti Hitközség részére zsinagóga épül. Az utolsó, ma is működő magyarországi zsinagóga 1931-ben, 82 évvel ezelőtt létesült, a Dohány utcai templom mögötti Hősök temploma. A II. világháború után Budapesten egyáltalán nem épült új zsinagóga.

A zsinagógákat mindig a főtér közelébe építették, csakúgy mint ezt az új templomot is. Az alapkőletétel 2013. január 27-én volt, az avatást pedig 2014-re tervezik, a Holocaust 70. évfordulójára.

Tervezési szempontok
• a vallási hagyományokhoz történő igazodás és egyben a Holocaust során mártírhalált haltak emlékének megörökítése;
• Csepel ipari hagyományaira - Weisz Manfréd által alapított gépgyár - történő építészeti utalás;
• a környező, többnyire családi házas övezet építészeti kialakításába, anyagvilágába történő illeszkedés;
• a „zöld” szempontok érvényre juttatása (vegetáció létesítése, geotermikus energia hasznosítása, esetleg napenergia-hasznosítás stb.);
• olyan épület létesítése, ami a korszerű építészeti megoldásokat és megjelenést biztosítja.

A templomtér a tóraszekrénnyel Jeruzsálem irányába fordul.
A zsinagóga 100-120 fő befogadására alkalmas. Széder estéken a templomtér és a reprezentatív tér összenyitásával közös vacsora bonyolítható le. A reprezentatív térből egy nyitott-zárt udvarba tudunk kimenni, ahol a megemlékezés fala található, az épület mögötti füves rész ad helyet a sátoros ünnepeknek.
A reprezentatív tér fölött került elhelyezésre a rabbi dolgozószobája és a múzeum. A hátsó kiszolgáló épületegység háromszintes, az emeleten tanulószoba és vizesblokk, a legfelső szinten vendégszobák helyezkednek el.

Tervező: Bokor Péter és Molt Klára építészek – Villa International Zrt.

Címkék: szakrális épületek, zsinagóga