Japán esztétikai kultúrából merít a A Wabi-Sabi Ház Utahban
sebesp 2023.05.14.

A merész és fenntarthatóan megtervezett rezidencia egy kanyonban épült magasan Salt Lake City felett.

A Salt Lake City feletti Emigration Canyonban található Wabi-Sabi rezidencia, amelyet egy fiatal család számára terveztek, egyedülálló kilátással rendelkezik a mély kanyonra, ritka és közvetlen kapcsolatban áll a természettel. A dizájn a statikus és dinamikus elemek kompozíciójából alakult, utalva a hegyek, a növényzet és a vadvilág közötti kapcsolatokra az adott helyszínen. A „wabi-sabi” kifejezés a japán esztétikai kultúra ősi, filozófiai tétele, amely magában foglalja a tökéletlen, hiányos és átmeneti dolgokat. Egyszerűséget és őszinteséget hirdet a kifejezésben, világunk szerény dolgait, amelyek szépséget közvetítenek az időjárás és az öregedés során.

A Sparano + Mooney Architecture tervei alapján épült otthon elhelyezkedéséből adódóan a háztulajdonosok egyedi perspektívából élvezhetik a hegyi kilátást, ami tovább erősíti a néző és a lakás közötti belső/kültéri kapcsolatot. Az otthont két konzolos, feketére festett tömegből képezték, amelyek a táj felett lebegnek. Az északi hasáb egy kelet-nyugati tengely mentén helyezkedik el, hogy az északi hegyekre nyíló nyugodt kilátást nyújtson. Ez a szárny foglalja magába az otthon privát, háztartási funkcióit. A délnyugati szárny a nyilvánosabb, aktívabb gyülekezőtereket tartalmazza, és a kanyon tengelye mentén a természeti és városi tájak drámai kilátásaira fókuszál.

Az épület külseje függőleges cédruslappal burkolt, amelyet a helyszínen válogattak. Az építési hulladékot minimálisra csökkentették egy előre kialakított moduláris rendszer révén, amely szerény anyagválasztásban fejeződött ki. A teljes homlokzat magasságot FSC-tanúsítvánnyal rendelkező faanyag szabványos hossza alapján határozták meg, mely stratégia kevesebb vágást és anyagpazarlást eredményezett. Ezen túlmenően, a nagy formátumú kerámia burkolat olyan mintázattal készült, amely a folyosók és a terasz teljes szélességét lefedi, így maximalizálva a lefedettséget és minimalizálva a vágási igényt. Az anyagok megfontolt kiválasztása kiterjed a belső elemek, berendezési tárgyak és berendezési tárgyak kiválasztására is.

A LEED Gold minősítés megszerzésére tervezett otthon számos fenntartható funkciót tartalmaz. Az ablakrendszert a csak a kulcsfontosságú helyeken nyitható elemekkel tervezték, hogy kihasználják a helyszín természetes szellőzését, ezáltal csökkentve a mechanikus fűtés/hűtés szükségességét, és javítva a beltéri levegő minőségét. A növényzettel borított tetőt helyi fűvel ültetik be, álcázva az otthont a környezetében, és a területet őshonos és szárazságtűrő növényekkel és fákkal bővítik.

Forrás: v2com.com

Képek: Matt Winquist

Címkék: luxusvilla, Egyesült Államok, faburkolat , sparano + mooney architecture