A kommunizmus magyar áldozatainak emlékműve
Callmeyer Ferenc nyílt levele
Timon 2015.07.27.
Dr. vitéz Callmeyer Ferenc nyílt levele DLA Fekete György elnök úrnak, Magyar Művészeti Akadémia, a kommunizmus magyar áldozatainak emlékművéről.
Kedves Elnök Úr, drága Gyurka Barátom!

Ülök a TV előtt s hallom, hogy civil kezdeményezésre emlékmű készül a BP. V. ker. Szabadság téren. Emlékmű a kommunizmus magyarországi áldozatainak.

Meghökkentem. A kezdeményezés egy olyan építészeti-városrendezési területbe tenyerel bele, mely ismét egy előkészítetlen, elhamarkodott lépésnek tűnik! Holott valóban régen szükség van rá.

A megjelölt tér ominózusan az elmúlt idők sajtó botrányainak helyévé vált. Itt zajlott le nemrégiben egy a polgársággal nem egyeztetett emlékmű felállítása, s most már ki lehet tűzni ide a megtelt táblát.

Ezen a téren áll a magyarságot mélyen sértő, a megszálló szovjet hadsereg által felállított emlékmű. Ráadásul ironikus módon a szabadság nagy bajnoka, az USA tőszomszédságában, mely vaskordonnal van körülvéve.

De nem is folytatom a problémák sorát, melyek bizonyítják, mennyire át nem gondolt elképzelésről van itt szó. Mindezek elsősorban politikai-kormányzati kérdések, megoldás sürgős lenne (pl. a szovjet hősök emlékművének méltó helyre, a nemzeti sírkertbe való helyezése).

A kérdés tehát elsősorban városrendezési-építészeti. Mit tud minderről az általad elnökölt MMA ?

Soraimat abban a tudatban írom, hogy még aktív építészként több javaslatot tettem Hazánk Szíve térbeli megtervezésére, szépítésére. ( Pl. Kossuth téri sortűz áldozatai emléke, Kossuth tér kialakítása és a Szabadság tér 56-os emlékmű és kommunizmus áldozatai emlékkő).

Most, mikor leülök számítógépem elé, azzal a céllal teszem, hogy felmelegítsem évtizedek óta ápolt emlékmű javaslatomat. Mellékelve megküldöm tehát a régi-régi emlékmű tervet és rövidített leírást. Azzal a céllal teszem, hogy hozzájáruljak egy értelmesen lebonyolítandó pályázat megfogalmazásához. Nem betolakodni szeretnék alkotásommal, hanem egy eredményes építészeti feladat elvégzéséhez.

Megküldöm tehát a látványtervet, és egy rövidített leírást. Használjátok egészséggel! Soraimat zárom azzal a tudattal, hogy tehettem ismét valamit ennek a szép Kárpát Hazának fény emeléséhez. Munkátokhoz sikert elismerést kívánok régi szeretettel, barátsággal.

Callmeyer Ferenc

P.S. az emlékmű építész leírása. Két fő motívum: 56-os lyukas zászló és szürke kőtömb. Készül beton maggal, burkolat színes és szürke gránit lemez. A szürke tömböt vérvörös rés szeli ketté, körülötte az áldozatok nevei. A nemzeti szín zászló benne a lyuk. A lyuk béllete aranyozott, ezüst Kossuth címerrel. Az emelkedő a koszorúzások helye, innen bele látni a tükröződő vízmedencébe. Esti kivilágítás teszi drámaivá a látványt.
Címkék: 56, emlékmű, kommunizmus áldozatai, Szabadság tér, Kossuth tér