A közel zéró energiafelhasználású épületre kiírt PTE pályázat díjazottjai
Java 2015.12.18.
December 11-én a Pécsi Tudományegyetemen Prof. Dr. Bachmann Bálint dékán és Kárpáti József, a MAKÉSZ elnöke kiosztották a közel 0 energia felhasználású családi házak tervezésére kiírt pályázat díjait. A cél a környezetbarát, közel 0 energia felhasználású, értékesíthető családi ház tervezése volt.

Díjazottak:

Első helyezett: Pető Alexandra DLA
Második helyezett: Jánszky Györgyi DLA
Harmadik helyezett: Borbás Renáta DLA és Szarvas Richárd DLA terve lett

A Párizsi Klímacsúcs által meghatározott CO2-kibocsátás csökkentése legeredményesebben épületeink energiahatékonyságának növelésével érhető el. Köztudomású, hogy az összes energia 40%-át épületeink használják el. A lakosság számára új építésű házakra sajnos még sem lesz vissza nem térítendő EU-s pályázat, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Otthon Melege program keretében a felújítások, és reményeink szerint majd az új építésű lakások is részesülhetnek kvótabevételekből támogatásra. A támogatásra és a jelentős mértékű ÁFA csökkentésre (melyet elfogadott a parlament) nagy szükség van, hogy élénküljön az építési kedv, és az élénküléssel már olyan házak épüljenek, melyek a kor kihívásának, a klímavédelmi kötelezettségeknek is megfelelnek. 2016-tól már alkalmazni kell a közel 0 energia felhasználású épület előírásait, és 2020-tól már csak ilyen házak épülhetnek, ezért fontos, hogy fiatal építészek időben megismerkedjenek a feladattal, és a kötelezettségek napi rutinná váljanak.

A tervpályázat tárgya favázas technológia felhasználásával családi ház tervezése 3-5 fős család számára.

A bírálat során fontos szerepet játszik a fenntarthatóság, energiahatékonyság, sorozatgyárthatóságra való törekvés, modularitás, újrahasznosított és/vagy természetes anyagok használata, a reverzibilitás és a gazdaságosság. Előnyben részesültek azokat a megoldások, amelyek az egyszerű szerkezeti kialakítás mellett a variabilitás lehetőségét is fenntartják, esetleg konkrét változatokat, átalakítási lehetőségeket vonultattak föl. Az épület kortárs megjelenésű, de a hagyományokat és a piaci igényeket is figyelembe vevő, közel 0 Kwh/m2/év energiafelhasználású lakóháznak kellett lennie.

A pályázat díjazott műveit a kivitelező cégek kínálatukba is felveszik, így a tervek reményeink szerint nem csak az íróasztalfiók számára születnek. A kiállítás már megtekinthető a Pécsi Tudományegyetem Boszorkány utca 2. szám alatti aulában. Várják a helyszínen a közönség szavazatait is, hogy mennyiben egyezik a bíráló bizottság véleményével.

A nyertesek nem csak pénzbeli juttatásban és kivitelezői ajánlásban részesülnek, hanem egy szakmai úton is részt vesznek, ahol az európai gyakorlat szerint megismerkedhetnek a pluszenergiás házak tervezési és kivitelezési tapasztalataival, valamint a bioépítészet fejlődésével és nemzetközi eredményeivel.

Címkék: környezettudatos építészet, PTE, zéró energia