A szauna művészete
sebesp 2022.09.09.

A Finnországban felépült Art Sauna a finn szaunakultúrát integrálja a művészet, a természet és az építészet élményébe. A Finnlandia Építészeti Díjra jelölt épületet a nemzetközileg elismert építésztrió, Héctor Mendoza, Mara Partida és Boris Bežan tervezte.

A tervezők célja az volt, hogy újraértelmezzék a hagyományos finn fa- és rönkszauna kultúráját. Arra törekedtek, hogy megértsék a szauna helyének kialakítását a farönkfalas külsőtől a benti, padszerű fa ülőalkalmatosságig. Úgy gondolták, hogy egy élményszerű szaunaösvényt hoznak létre, ahol a művészet, az építészet, a természet és a kultúra kívül-belül kézzel foghatóan megjelenik. Olyan teret képzeltek el, ahol az emberek beszélgetnek, élményeket keresnek, és megteremtik a társadalmi összetartozás érzését. A végeredmény a Serlachius Museum Gösta partján álló Art Sauna, egy finn építészeti alkotás, egy szaunaépület, amely művészetnek és dizájnnak egyaránt otthont ad.

A betonszerkezetű szaunaház nem a finn szaunaépítészettel szándékozik dacolni. Ehelyett egy teljesen váratlan környezetbe repíti az archaikus, masszív finn gerendaszaunához szokott látogatókat.

A szauna belső tereit a művészet, a táj és az építészet párbeszéde jellemzi. A kő és fa felületek ritmikusan váltják egymást, az előcsarnok mennyezetének íves vonalai pedig lágyítják a kőbevonat egyenes vonalait. A szauna bejárata és a helyiségek elrendezése a fény, a természet és a művészet ölelésében kalauzolja végig a szaunába látogatót. 

A végeredmény egy élményszerű utazás a szauna világába, alkotóinak kulturális hátterére támaszkodva, amely mentén jelentős mértékű művészetet vittek a projektbe. Az út végén egy kerek gőzfürdő vár, ahová egy hűtőudvaron keresztül lehet eljutni. Az Art Sauna összetéveszthetetlenül kapcsolódik egy új szaunakultúrához, ahol a hagyományos pihenés és mosakodás helyett az élményeket, a társasági összetartozás érzetét keresik az emberek.

A látogatás élménye több, mint a művészet egy ad hoc térben történő megfigyelése. A táj, a művészet és az építészet ölelése az új szaunatérhez láncolva finomabb és otthonosabb léptékűvé teszi ezt az élményt. A szaunázási folyamat megvizsgálása eredményeként nyílásokkal kötötték össze az épületet a tájjal, hogy a felhasznált anyagokat a környezetre vetítsék.

Képek: Marc Goodwin / serlachius.fi

Címkék: művészet, Finnország, kulturális épület, szauna, héctor mendoza, mara partida, boris bežan