A TSPC Csoport tervezi a Semmelweis Egyetem új Gyógyszerkutatási Központját
TSPC Csoport 2019.07.17.

A TSPC Csoport tervezi a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrumot Budapesten: a fejlesztés a Semmelweis XXI. Fejlesztési projekt keretében indulhat el.

A megrendelő Semmelweis Egyetem célja egy olyan, oktatási céloknak és igényeknek megfelelő épületegyüttes kialakítása, amelyben az elméleti és gyakorlati oktató-és kutatási feladatok korszerű körülmények között történhetnek. A TSPC Csoport együttműködő partnere a LIMA Design Kft.

„Megtisztelő a megrendelő Semmelweis Egyetem megbízása arra, hogy egy ilyen fontos intézmény számára lássunk el generáltervezési feladatokat. A projektben nem kevesebb az ambíciónk, mint a Gyógyszerkutatási Központ minden négyzetméterén biztosítani azokat az optimális körülményeket, amelyek az ott dolgozó oktatókat, kutatókat és diákokat segítik munkájukban – mondja Kádár Mihály, a cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. Tisztában vagyunk vele, hogy a sokszor zárt ajtók mögött, laboratóriumokban dolgozó szakemberek munkájukkal fontos hátteret biztosítanak a magyar orvoslásnak és orvostudománynak. A létrejövő Gyógyszerkutatási Központ tervezésekor a TSPC Csoport olyan megoldásokat szállít, melyekkel biztosíthatjuk számukra a munkájukhoz szükséges magas szintű körülményeket.”

A fejlesztési terület Belső-Ferencvárosban található: a Hőgyes Tömbben jelenleg a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának négy intézete tevékenykedik: az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet, a Gyógyszerészeti Intézet, a Gyógyszerészi Kémiai Intézet és a Szerves Vegytani Intézet. A Gyógyszerhatástani Intézet a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben, a Farmakognóziai Intézet a Belső Klinikai Tömb Központi épületében foglal helyet. A megvalósuló létesítmény mind a hat intézménynek helyet ad majd.

„Az elmúlt időszakban több nemzetközi tanulmányúton vettünk részt, ahol kutatási központokat és laboratóriumokat látogattunk, hogy a jelenleg elérhető legmodernebb példa lebegjen a szemünk előtt, amikor a Semmelweis oktatóinak, kutatóinak és diákjainak tervezünk – mondja Könözsi Szilvia, a TSPC Csoport építész tervezési igazgatója. Jelenleg is dolgozunk például a Pécsi ÁOK Laborközpontján és több, hasonló funkciójú épületen, így szakembereink komoly tudást és tapasztalatot halmoznak fel az orvostudományi központok tervezésének területén.”

Az 1901 és 1961 között épült Hőgyes Tömbben teljes átfogó felújítási munka nem történt a közelmúltban. A volt Schöpf-Merei Kórház állapotát a vagyonkezelő szervezetek által végeztetett állapotfenntartási munkák határozzák meg. A Gyógyszerkutatási Központ új, oktatási és kutatási egységeiben helyet kapnak például laboratóriumok, szemináriumi- és előadótermek, oktatói szobák, irodák, gazdasági- és tanulmányi egységek. A telken belüli parkolást mélygarázs kialakításával tervezik megoldani.

A Times Higher Education (THE) friss rangsorában a Semmelweis Egyetem egyébként a nívós 41. helyet érte el a legjobb európai egyetemek listáján.

Címkék: építészet, tervezés, Semmelweis Egyetem