Amerikai passzívház a Studio 804-től
Födelmesi Tamás 2013.10.27.
Újabb letisztult és egyszerű épület – a hasábformát az ablakok sem töri meg oldalt, mivel az árnyékoló lamellák egységessé teszik a homlokzatot . Alaprajzilag jól szervezett épület, jól elkülönül az intimzóna, és a nem túl nagy alaprajz ellenére a dupla magas nappalinak köszönhetően a tér meglehetősen tágassá válik.

Az épület Amerikában, Kansas cityben készült egyszerű passzívházként. Az egyedülálló házat úgy tervezték, hogy a megfizethető kategóriába tartozzon. Kansas belvárosától csak pár perc autóútra, rendezett zöldövezetben és zöld környezetben található az épület, az elhagyott és szlömösödő városi magtól nem messze.

Kanses-ben ez az első passzívház, és az államban is meglehetősen kevés épült eddig. Az épület célja: egyszerű tömeggel és érdekes homlokzatképzésével népszerűsíteni a passzívházak és az alacsony energiás házak építését. Az épület a megszokott hővisszanyerős szellőztetéssel van ellátva, emellett háromrétegű, hőszigetelt üvegezésű nyílászáróival és déli tájolásával, valamint az állítható lamelláknak köszönhetően fűtési energiaigénye 90 %-a a szomszédos épületekéhez képest.

Alaprajzilag jól szervezett épület, jól elkülönül az intimzóna, a nem túl nagy alaprajz ellenére a dupla magas nappalinak köszönhetően a tér meglehetősen tágassá válik. A dupla magasságú nappali egyben összeköti a földszintet az emelettel, ahol a hálószobák találhatóak. Az alaprajzon jól látszik, hogy a két fürdő egymás felett helyezkedik el, és természetes megvilágítással rendelkeznek, mivel a déli tájolású lamellás ablakkal szembeni falra tejüveg került a fürdőkre.

A homlokzatra sötét színű UV álló faburkolat került.

Talán az utcai homlokzat felől meg kellet volna őrizni az épület kontúrját az üvegezéssel, nem elvágni egy vízszintes síkkal.

Építész iroda: Studio 804
Elhelyezkedés:Kansas USA
Tervező csapat: CJ Armstrong, Elizabeth Beckerle, Joshua Brown, William Doran, Colleen Driver, Laura Foster, Joel Garcia, Tyler Harrelson, Lauren Hickman, Aaron Jensen, Matthew Johnson, Daniel Lipscomb, Daniel Matchett, Jennifer Mayfield, Katherine Morell, Tye Zehner
Tervezés éve: 2010

Forrás >>

Képek: www.architecturenewsplus.com

Címkék: belsőépítészet, beruházás, építészet, Épület, épületek, fa, hír, homlokzatképzés, hőtároló tömeg, kiállítás, passzívház