Az Építészkongresszus sztárjai a friss Metszetben
Megjelent a Metszet 2015/1 száma
Csépé 2015.03.03.
Erick van Egeraat négy projektje – szemétégetőtől múzeumig – a Mecanoo két kulturális központja és egy kápolnája, a Nieto Sobejano cordobai művészeti központja, és Herman Hertzberger üzenete a magyar építészeknek.

„Teljesen mindegy, milyen lesz külsőleg a jövő építészete. Az a lényeg, hogy megérezze a fizikai és szellemi lakozás lényegét. Történjék velünk akármi, vagy tegyünk, amit akarunk, ha mi, építészek az emberi élet minőségének és méltóságának javításán fáradozunk, minden jóra fordul” – fogalmaz üzenetében Herman Hertzberger, melyet csak négy projektjének egy-egy nagyméretű fotója kísér. A Nemzetköz Építészkongresszus sztárjai közül Erick van Egeraat is négy projektet mutat be, de részletesebben: az asseni, föld alatti Drents Múzeum-bővítést, a roskildei hulladékégetőt, az Erasmus University College épületét Rotterdamból és a Feyenoord De Kuip Stadionjának tervét. A Mecanoo-tól megismerhetjük a birmighami kulturális és a tajvani Wei-Wu-Ying művészeti központot, valamint a nem olyan új, de díszítő írással a közelmúltban ellátott rotterdami Heilige Maria der Engelen kápolnát.
Utóbbi projekt már átvezet a Metszet témájára is, ami a szakralitás. A lágymányosi látszóbeton templom Jahoda Róberttől az első a magyar épületek sorában, amit a néhány napja szentelt soproni Szent Margit-templom követ (tervező: Supka-Kovács Tamás). Ismerteti még a lap Kováts Andrástól a Lencz-telepi református templomot, valamint az újpesti plébániaépületet, melyet Berzsák Zoltán tervezett.
A címlapon és a Metszet rovatban Jankovics Tibor badacsonytomaji Szent-István kápolnája.

A bevezető cikk:

Feladatkijelölő kormányhatározat született január végén, mely a 30-i Magyar Közlönyben jelent meg. A jogszabályok is változni fognak, és az eljárásrendek is – mondta el a CPR Tervezői Temrékkiírás konferenciánkon Dauner Márton, a miniszterelnökség friss építésügyi főosztályvezetője.
A miniszterelnökség célja az állampolgárok adminisztrációs terheinek csökkentése (illetékek, díjak mértéke, ráfordított idő, hatósági eljárás időigénye stb.), erősíteni akarják az eljárások ügyfélbarát jellegét: hatékonyabb, kiszámíthatóbb építéshatósági ügyintézést szeretnének. Céljuk, hogy az épített környezet minősége ezáltal is javuljon, és hogy beruházásbarátabb legyen a környezet, és a fenntarthatóság is javuljon.
A konkrétumok között említette a z engedélyezési eljárás egyszerűsítését (a szakhatósági véleményezés változhat, az informatikai rendszerrel együtt). Nő az építész tervezők felelőssége, és ezzel együtt a jogai is; valamint a szerzői jogi státuszok is tisztázásra kerülnek. Előveszik az építésfelügyelet ügyét: a cél a kivitelezés minőségének javítása, a jobb nyomon követhetőség. javítani kívánják az e-építésügy informatikai rendszerét. Korszerűsítik a települések igazgatását, új Balaton-stratégia készül. Erősíteni kívánják a tervpályázatok szerepét a közbeszerzésben, itt széleskörű egyeztetések folytak. A főépítészi rendszert, a tervtanácsokat fenntartják, mint a minőségi építészet keretrendszerét. Magyar Építészeti Tanácsot kívánnak felállítani, megalkotják a Nemzeti Építészetpolitikát, ami hamarosan meg is jelenik. Középület-állomány katasztert is létrehoznának, és erősítenék a környezetesztétikai nevelést.
Az áttekintés olyan átfogó, hogy csak annyit tehetünk hozzá: reméljük, fél év múlva lesz mire visszatérni.

Csanády Pál

A lap előfizethető itt

Címkék: