Az Equitone sokszínű világa
Szálcement homlokzatok élénk színekkel
d.adel 2022.11.07.

Az Equitone szálcement homlokzatburkolatokra gondolva a legtöbb embernek a természetes színek, a szürke és a bézs árnyalatok jutnak eszébe, pedig egyre több építész fedezi fel magának az Equitone burkolatokban rejlő színesebb lehetőségeket is.

A méretre vághatóság, perforálhatóság kapcsán számtalanszor hangoztattuk, hogy az Equitone burkolatok felhasználhatóságának csupán az építészek képzelete szab határt, most bemutatunk néhány hazai példát arra is, mennyi lehetőség lakozik ebben a burkolatban a színek terén is.   

Az Equitone szálcement burkolatok egyik különlegessége a természetes megjelenés, és a lapok formára vághatósága révén játékossá, plasztikussá tehető a homlokzat. Ugyanakkor vannak olyan épületek, amelyeknél „belefér” a monoton homlokzatok élénk színekkel történő kombinálása, vagy egy-egy különlegesebb, élénkebb megjelenés, ami egyedi arculatot adhat az épületnek. 

Bátor színválasztás = karakteres épület
Az Equitone színesebb lapjaival készült homlokzatokra szerencsére itthon is egyre több különleges példát találunk. Izgalmas megjelenést kapott a számítógépes grafikával, termékazonosítással és jelöléssel foglalkozó Printec BB törökbálinti irodaháza, aminek hosszanti homlokzatát élénk piros Equitone szálcement burkolattal fedték. A karakteres homlokzatot a különböző méretű álló és fektetett téglalapok kiosztásával, valamint az alumínium nyílászárók és toló zsalugáterek elhelyezésével mozgatták meg a tervezők.

Kontrasztos színpárok
Az előző ipari épülethez hasonlóan ugyancsak élénk bordószínű burkolatot kapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika campusának új oktatási épületének egy része, amit a Finta és Társai Építész Stúdió tervezett.  A 2018-ban átadott épület speciális, Z formájú alaprajza, két háromszöget rajzol ki, melyek a szoborszerű épület intimebb, belső kertjeként jelennek meg. A háromszögek szárai által megrajzol homlokzaton jelenik meg a karakteresebb bordó [natura] burkolat (ami kellemesen oldja az épület ablaksorainak szigorú ritmusát), a két szárat összefogó oszlopsor, valamint az épület külső része a környezetével és a közeli kollégium épületével harmonizáló, naturálisabb, homokszínű [natura] burkolatot kapott. Az épület további érdekessége, hogy a homlokzatburkolat az aulatér belső falán is megjelenik, amivel egyben kijelöli az épület két szárnyának funkcióváltását is. Egyéb pozitív tulajdonságai mellett, az épület szoborszerű jellegének kihangsúlyozása miatt esett erre a kontrasztos színű homlozatburkolatra a tervezők választása. 

A szürkeség ellenpontozására
Bár a szürke-fehér kombinációval nem lehet melléfogni, időnként frissítőleg hat még egy kis szín egy épület homlokzatán. Ezt igazolja az Óbudai Egyetem 2019-ben felújított Kandó Kálmán Kollégiuma is. A KÖZTI tervezői által megálmodott felújítás során megújult az épület homlokzata, melynek alsó része üvegfalakat kapott, a lakószinteken pedig szürke és fehér Equitone [textura] burkolatot. A kollégium ablakkiosztása miatti monotonitást élénk színű, zöld, piros, kék és sárga csíkokkal oldották, amivel az épület letisztul, mégis fiatalos hangulatot kapott.

Egyedi színekben is
Az Equitone burkolatok között a [natura], a [pictura] és a [textura] sorozatokban találunk igazán izgalmas színeket. Utóbbi kettőnél a festett felület egy speciális bevonatnak köszönhető, ami révén alkalmazási területeik is kibővülnek – például tetőn is jól alkalmazhatók. További különlegesség, hogy az Equitone meglévő színpalettáján túl, megrendelői igény esetén a szálcement lapok egyedi színt is kaphatnak. Erre remek példákat találunk az M3-as metró déli szakaszának megújult állomásain, ahova néhol olyan egyedi színű burkolatok is kerültek, amelyek színeit az itthon elsőként alkalmazott nyomtatási eljárásnak köszönhetően nyerték el.

Határtalan fantázia és játékosság
A következőkben az anyag nyújtotta játékos lehetőségeket igyekszünk bemutatni két, a közel múltban átadott hazai óvoda és egy gyermekgyógyászati klinika megújult homlokzatán keresztül.

Idén szeptemberben vehették birtokba az óvódások a Kaposvári Egyházmegye legújabb intézményét, a Kecelhegyi Szent Család Katolikus Óvodát. A több mint ötezer négyzetméteres telken megvalósult, 630 négyzetméteres épületben az óvodai szobák mellett sószoba és mászófal is a gyerekek rendelkezésére áll. Az új óvoda épületének kedves, látványos megjelenését a homlokzatot fedő Equitone [pictura] lapoknak köszönheti. A világoszöld, narancssárga és kék négyszögekből megkomponált homlokzat bár játékosságot sugall, valójában egy adott mintát követ. Szintén a panelek esztétikai értékét növeli, hogy a méretre vágott formákat a lapokkal megegyező színű szegecsekkel rögzítették. Az ultramatt felületű [pictura] panelek PU-lakk bevonatuknak köszönhetően könnyen tisztíthatók és antigraffiti tulajdonsággal is rendelkeznek. Bár a [pictura] sorozatban húsz alapszín közül választhatnak a vevők, igény esetén bármilyen egyedi színárnyalatban is előállíthatók, amivel végtelen számú lehetőséget kínálnak felhasználóiknak.   

Más megközelítést választottak a szintén idén ősszel megnyílt kőbányai Mocorgó Óvoda megtervezésekor a KJT Építész Stúdió építészei (Dénes Albert, Kajdócsi Eszter, Kajdócsi Jenő, Soós Timur, Sztankovics Andrea), akik szabadjára engedték fantáziájukat, és bátran játszottak a színekkel és geometriai alakzatokkal. Amellett, hogy az épület homlokzatát több helyen élénk színű (főként sárga) Equitone [tectiva] lapok borítják, helyenként perforált díszítéssel, a tervezők a formabedobó játékra emlékeztető élénk piros, sárga és zöld háromszög, rombusz formájú ablakok kereteit is Equitone lapokkal burkolták, ezekhez hasonló házikó formák az épület belsejében, a tornaterem felső, lelátó szintjén is megjelennek. Mivel az Equitone szálcement burkolatai rendkívül tartósak, így még a gyerekek által használt épületrészeken is garantáltan sokáig megőrzik szépségüket.

Ugyancsak 2022-ben adták át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikájának új gyermek- és ifjúságpszichiátriai épületét. A háromszintes, közel ezer négyzetméter összterületű épületben – ami a régió gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-, valamint Baranya megye ambuláns ellátását is végzi – egy önálló, 25 ágyas gyermekpszichiátriai részleget alakítottak ki. Az egy négyágyas, két kétágyas, öt háromágyas és két magas kockázatú, egyágyas kórterem mellett az ambuláns helyiségek és orvosi szobák is helyet kaptak 3 szinten, összesen 975 négyzetméteren. A korszerű, energiatakarékos fűtési és szellőző rendszerrel megvalósult modern, minimalista épület homlokzatára az Equitone bézs [tectiva] TE 60 paneljei kerültek, kiegészülve a zöld színű [pictura] PG 544 részletekkel, aminek köszönhetően az épület homlokzata mértéktartóan ugyan, de finoman oldja az egészségügyi intézmény szigorú jellegét.

A három most bemutatott, gyerekek számára megvalósult létesítmény is azt bizonyítja, hogy az Equitone burkolatok segítségével már egy viszonylag minimális ötlettel is egyedivé tehető egy épület homlokzata.

Az Equitone színpalettáit megtalálja itt.

(X)

Címkék: