Beköltöznél egy Mercedesbe?
sebesp 2024.03.01.

A német autómárka első észak-amerikai felhőkarcolójának megépítésére készül, amelyet a SHoP Architects-szel együttműködésben hoznak létre, és az „érzéki tisztaság” filozófiája jegyében fogant.

A Mercedes-Benz Places egy 67 emeletesre tervezett, vegyes használatú felhőkarcoló Miami Brickell negyedében. Az épületet a New York-i SHoP Architects stúdió és a Mercedes-Benz tervezőcsapata közösen tervezték. A projektcsapat szerint 232 000 m2-ével ez lesz az egyik legnagyobb, jelenleg építés alatt álló projekt Floridában.

A fejlesztés részét képezi a Miami Southside Park „újragondolása” is, amelyet a közelben működő Field Operations tájtervező stúdió végez.

Az épület látványtervei több téglatest formájú, egymásba kulcsolódó tömeg halmazát mutatják. A homlokzatokon körbefutó teraszok ívesen fordulnak be a sarkokon, ez biztosítja a tömegek lágyított, mégis elegáns áramlását.

Az épület lakó funkciójú részében 791 Merecedes-Benz márkájú rezidencia készül majd, a stúdiólakásoktól a 3 hálószobás lakásokig. A fennmaradó 18 580 m2-en irodahelyiség, egészségügyi és fitneszlétesítmények, szálloda, üzlethelyiség és 12 077 m2 kiszolgálóterület található.

A torony formáját a Mercedes-Benz „érzéki tisztaság” (Sensual Purity) tervezési filozófiája adta, amelyet „az intelligencia és az érzelmek szimbiózisaként” írnak le a tervezők.

Ez az érzelem és az intelligencia kettősségén alapuló filozófia, mely egy forró és egy hideg pólusból áll, különbözteti meg az épületet a többi luxus társasháztól. A bauhaus örökségének befolyása is visszaköszön az épület terveiben, inspirációt merítve – ahogy a tervezők fogalmaznak – egy igazán "ütős" torony létrehozásához. Az „érzéki tisztaság” érzéki oldalát a természet által ihletett, szabadon folyó, hullámzó vonalak és formák jellemzik.

A csapat szerint a torony több erkélyét úgy tervezték, hogy a fény többféle módon is érje. A "műszaki ezüst” lesz az épület domináns színe, a fekete-fehér részletek a klasszikus Mercedes-Benz színere utalnak. Az épület bejáratára nagyméretű Merecedes-Benz logó kerül.

A fejlesztés magában foglalja a szomszédos park felújítását, így a fejlesztés az egész negyedet újraformázza majd. A Southside Parkot városi oázissá alakítják át. A lombos fákkal és különféle őshonos növényekkel, például mangófákkal és rövid levelű fügével, egészséges élettér alakul ki.

Az alapozás már elkészült, a beköltözés a tervek szerint 2027-re várható.

A Merecedes-Benz a közelmúltban mutatta be első saját márkás felhőkarcolóját Dubajban, míg a Bentley autómárka egy szintén Miamiban épülő óceánparti lakóház tervét mutatta be, amelyben egy autólift közvetlenül az egyes lakásokig viszi fel a lakók járműveit.

Címkék: felhőkarcoló, luxuslakás, Egyesült Államok, Miami, shop architects