Breuer Marcell – Modernet Párizsba
UNESCO Székház – Párizs
MezősiÁgnes 2022.12.15.

Épült 1953-1958 között, mégpedig három építész: Marcel Breuer, Pier Luigi Nervi és Bernard Zehrfuss közös tervei alapján.

Annak idején ezzel az épülettel kezdtem volna a Breuer Marcell-épületek fotózását, de végül majdnem utoljára értem ide. Nem bánom, hogy így történt, mert mire ide eljutottam, már 15 Breuer által tervezett épületnél jártam, így pontosan látható volt számomra, hogy ezen az épületen melyik részhez tett hozzá, mi az, ami neki köszönhető ezen a tervezésen.

Emlékszem, ott ültem a székház mellett egy padon, tavasszal. Sütött a nap, jó idő volt, és én néztem ezt az egészet, néztem a részleteket, és pontosan fel tudtam idézni, melyik részletet melyik másik Breuer-épületnél láttam már. Nagyon furcsa érzés volt, mert gondolataimban végigmentem az addigi összes Breuer-épületen, ahol jártam, felemelő érzés volt végigélni ezt az egész projektet, Breuer nyomában járni és végül itt ücsörögni a padon és arra gondolni... mire is gondolni? Hogy milyen sok embernek lehetek hálás, hogy ezt sikerült megvalósítanom, és magamnak is megköszöntem a kitartásomat, hogy nem adtam fel az első kudarc után, mert azok is akadtak azért bőven.

És bár ez úgy hangzik, mintha ez lenne az utolsó cikk, még nem – van még néhány épülete, amiről tudok képekkel szolgálni.

Címkék: Breuer Marcel, breuer marcell, modern építészet