Breuer Marcell – Sörgyárból iskola
Az egykori Van Leer sörgyár irodaépülete, most Amity Nemzetközi Iskola
MezősiÁgnes 2022.09.02.

A Van Leer Sörgyár irodaépület továbbra is nagyszerűen néz ki Amstelveenben, hiszen az épületet 1998-ban az eredeti tervek alapján teljesen felújították. Breuer tervezése időtlenné vált.

Az irodaházat 1957-ben kezdték építeni. A mocsaras terület nem volt igazán megfelelő az épülethez, így ezzel állandóan problémák adódtak, majd H. Hoogeveen 1958. augusztusában csatlakozott a csapathoz, aki vízzáró réteget tervezett az épületnek. Az egykori központ épülete ma a 300. holland védett épület.

Jelenleg egy nemzetközi magániskola működik benne. Az iskola hozzáállásáról érdemes szót ejteni, ugyanis megkeresésemkor kevés esélyt láttam arra, hogy engedjenek fotózni, főleg az előző, amerikai tapasztalatok alapján, ahol főiskolán azért nem fotózhattam belül – bár nagykorúakról beszéltünk –, nehogy egy tanuló a képre kerüljön. Úgy gondoltam, itt ráadásul kiskorúakról van szó. De annyira rugalmasan kezelték a fotózást, és ők semmi esetre sem szerettek volna kimaradni ebből a projektből, hogy megbeszéltünk egy olyan időpontot, amikor már gyerekek nem voltak az épületben. Néhány belső fotón látszik, hogy milyen jól berendezkedett itt az iskola, én pedig ilyenkor örülök, ha egy épület használatban van.  

Címkék: