Budapesten indult el a legtöbb társasházi lakásépítés
EBI Építésaktivitási Jelentés 2023 Q3
buildecon 2023.11.24.

Az idei harmadik negyedévben társasházi lakásépítések továbbra is a legnagyobb arányban Budapesten indultak el – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Budapest vezet a megkezdett társasházi lakásépítésekben, így 2023 harmadik negyedévében Közép-Magyarország részesedése közel kétharmados volt az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdéséből az előző 4 negyedévet vizsgálva. Nyugat-Magyarország részesedése növekedett az előző negyedévhez, így 20% fölé emelkedett, míg Kelet-Magyarországhoz mindössze a társasházi lakásépítések kevesebb, mint 14%-a kapcsolódott.

Országos társasházi lakásépítési Aktivitás-Kezdés

A harmadik negyedév kis csökkenést hozott a biztató második negyedéves számokat követően. Így összességében az idei év első 9 hónapjában elmaradt a társasházi lakáskivitelezés indítások értéke a 2021-2022-ben jellemzőtől. Nagyjából a 2020-as szintre süllyedt vissza az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdése a szektorban.

A 2023 januárja és szeptembere között megkezdett kivitelezések értéke a 2022-esnél körülbelül 29%-kal, a 2021-esnél 26%-kal volt alacsonyabb. Változatlan árakon nézve az eltérés nagyobb: a két évvel ezelőttihez képest közel 50, míg a tavalyhoz hasonlítva kicsivel több mint 40%-os. 2015 után a 2023-as a legalacsonyabb, változatlan áras Aktivitás-Kezdés az év első 9 hónapját nézve.

CSOK+

A lakáspiac szempontjából jelentős átalakulás várható az állami támogatási rendszerben, mely 2024. január 1-től lép életbe. A városokban megszűnik az eddigi CSOK, illetve megváltoznak a CSOK-hitel feltételei is. Utóbbi az újabb gyermeket tervező párok számára marad csak elérhető, ugyanakkor a CSOK+ jóval magasabb összegű kedvezményes hitelt biztosít majd, mint a korábbi rendszer.

A magasabb hitelösszeg nagy segítség lehet azoknak, akik például új lakás vásárlását tervezik, ugyanakkor a programban résztvevőkre vonatkozó szigorú korlátozás miatt az eddig CSOK-ra jogosult vásárlók jelentős része számára nem lesz elérhető az új, kedvezményes hitel. Ráadásul szintén hátrány lehet, hogy eddig csak a CSOK-ot igénylők élhettek az illetékkedvezménnyel, és áfavisszaigénylési lehetőséggel is. 

A társasházi lakáspiac szempontjából továbbra is a legfontosabb faktor a megfizethető hitelek visszatérése lehet, ami ismét beindíthatja a vásárlásokat, így a beruházásokat is. A hitelkamatok csökkentek ugyan, egyelőre azonban még most is nagyon magasnak számítanak.

A másik kérdés a piac alakulása szempontjából a befektetők stratégiája. Az új lakások piacán ugyanis ők komoly vásárlói csoportot jelentenek, a magas állampapírhozamok viszont egyelőre jó alternatívát kínálnak nekik a lakáspiachoz képest. Az előbbiek miatt nem csoda, hogy a fejlesztők óvatosak a projektindításokkal. Bár a nagyobb beruházóktól azért lehetett új fejlesztés indítását látni, akadt példa a piacról visszavont projektre is. 

Projekt-befejezések

A 2023 első három negyedévében befejeződött társasházi lakásépítések értéke meghaladta a 2021-es és 2022-es időarányos számokat. Az idei évben pedig még további jelentős mennyiségű projekt befejezése várható, így meghaladhatja a tavalyi átadások értékét a 2023-as szám, amennyiben a társasházi projektek a csúszások ellenére valóban elkészülnek az előre tervezett időpontban. 

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga és a Buildecon a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

Cikk: Tancsics Tünde, Eltinga
Fotó: Hurta Hajnalka

 

Címkék: buildecon, EBI Építésaktivitási Jelentés, ELTINGA, ibuild