Bunkerház kilátással
sebesp 2016.07.10.
Az észak-olasz tóvidék buja növényzetében búvik meg ez a szokatlan bunkerszerű épület, egy család otthona.

Jérome de Meuron építész saját stúdiója, a Wespi de Meuron Romeo építésziroda közelében háromtagú családjának építette az "archaikus sziklatömböt". Az ötszögletű alaprajz az építési előírásokban meghatározott vonalak eredménye, melyek a közeli vasútvonaltól, az iroda épületétől és az erdő szélétől megtartandó távolságokat jelölik ki. Így maradt mindössze 79 négyzetméter sokszögű beépíthető terület.

A hegy felől közelítve a ház nem sok jelét adja szokatlan alakjának, egyszerű egyemeletes tömegnek mutatja magát, vaskapu bejárattal. A völgy felől nézve jelenik meg az épület másik arca, egy keskeny torony durva betonfelülettel, rajta lőrésszerű nyílások összevisszasága.

Az ötszögön belül mégis négyszögeket alakítottak ki, a "felesleges" háromszögeket teraszokkal és átriumokkal töltötték ki, ezeken kapják a ház helyiségei a természetes megvilágítást. A legalsó szinten a gépészeti helyiségek, felette a hálószobák, legfelül pedig a nappali kapott helyet, gyakorlatilag az utca szintjén, tóra néző kilátással.

A zárt épülettömeget körbezáró falban kialakított nyílások mennyisége és mérete az adott oldal vagy a mögötte megbújó helyiség használata kívánta igények szerint változik, ezzel szabályozza a bejutó fény mennyiségét, választ el a az út zajától, vagy biztosít intimitást a szomszédok felé. A külsőn megjelenő durva betonfelület tökéletes harmóniában van a környezettel, egyben a belső terekkel is, ahol a beton szinte az egyetlen anyag, ami megjelenik a falnyílások fényjátékában megelevenedő felületeken.


Forrás: Detail-online.com

Címkék: Lago Maggiore, olaszország, Wespi de Meuron Romeo