Cedral: a fa helyére szálcement
Rajki Diána 2015.10.26.
Az épület számos látszó felületén gyakran alkalmazott burkolatok nem kellően időjárásállóak és folyamatos karbantartást igényelnek amellett, hogy természetes és esztétikus hatást keltenek.

A fának erre a tulajdonságára a kivitelezés során a megrendelő figyelmét talán fel sem kell hívni, ám a faburkolatok szépségét a hosszú távú tartóssággal ötvöző Cedral szálcement burkolatoknak érdemes figyelmet szentelni.

A fa egyidős az építészettel, hagyományos építőanyag, amely ma is annak alkalmazott és kedvelt eszköze, legyen szó klasszikus vagy modern épület homlokzatáról vagy akár más épületszerkezeti elemről. Ugyanakkor tartós megoldást nem jelent, mivel a faburkolat felületét 3-5 évente kezelni szükséges. Az épületek homlokzatára háruló hosszú távú feladatok közül az esztétikán túl fontos tényező az épület külső védelme. A Cedral homlokzati rendszer e két kritériumnak maradéktalanul megfelel. A fával ellentétben a Cedral melletti döntés legfontosabb szempontja, hogy nem ég, így védi az életünket, épületünket és vagyontárgyainkat. Emellett nem vetemedik, nem korhad, nem repedezik, a festék nem pereg le róla, így a felület egyáltalán nem igényel karbantartást.

Tekintsük át a Cedral szálcement homlokzatburkolat választékát!

Cedral Click
Látványában leginkább egy megmunkált fűrészárura emlékeztet: két hosszanti oldalán mart felületű lap. Megjelenésében és jellegében a fa mintával ellátott Cedral Click lap a lambéria burkolat hatását kelti, ezzel szemben a sima felületű lap inkább modern, minimalista sávos burkolatra emlékeztet. Méretei már egy finomabban megmunkált termék jellemzőire mutatnak: szélessége 188 mm, hossza 3600 mm, vastagsága 12 mm, ami a feles lapolások miatt szükséges.

Cedral Classic
Látványukban a hagyományos és talán legegyszerűbb fűrészárut, a deszkát jelenítik meg a Cedral Classic lapok, hiszen oldalai egymásra merőlegesek. Jellegükben és megjelenésükben annak is két típusát, a gyalult és a gyalulatlan „szőrős” deszkát idézik. Méretük is ennek megfelelő: a 19 cm széles és 360 cm hosszú lapok vastagsága a szálcement előnyös tulajdonságainak köszönhetően mindössze 1 cm. A Classic lapok vízszintesen és függőlegesen is könnyen felszerelhetőek.

Sima felületű Cedral
Akik sávos kialakítású homlokzatburkolatokban gondolkodnak, azoknak a sima felületű Cedral lapok egyszerű, de mégis markáns karaktert nyújtanak. A lapok felülete azért mégsem teljesen sima, ezzel elkerülve a „műburkolat" hatását, a napsugarak segítségével pedig a felület élettel telik meg.

Famintás Cedral
A Cedral lapok 3D nyomott felülete, plasztikus mintázata a cédrus erezetét idézi, ezzel a fa homlokzatra varázsolt természetességét és szépségét a szálcement tartósságával ötvözi.

Komplett szerkezet az Eternittől
Az Eternit által kínált homlokzatburkolati rendszer egy kézből kínálja a burkolatot tartó vázszerkezetet, legyen szó fa- vagy fémszerkezetről. A Cedral több mint a homlokzat burkolására szolgáló szálcement lap. A látszó profilok a burkolattal azonos színben állnak rendelkezésre, a rendszer része emellett az impregnáló szer és a javító festék. A megfelelő rögzítő anyagok és kiegészítő profilok széles skálája minden szerkezethez elérhető, a kivitelezést pedig speciális szerszámok könnyítik.

Bővebb információ: www.eternit.hu / www.akcio.eternit.hu

(x)

Címkék: burkolat, cedral, classic, click, Creaton, Eternit, szálcement