Csarnokkomplexum, mely „tojásgyárként” funkcionál
Könnyűszerkezetes acélcsarnokok több ezer négyzetméter telephelyen
pestimonika 2014.11.19.
A 2-B-S Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft. most átadott 650 m2-es jércenevelő és 2000 m2-es árutojás termelő csarnoka a gyár két évtizedes működése alatt épült - több, különböző funkciójú és méretű épületből álló - komplexumának bővítése. A nemrég átadott épületek a Frisomat Sigma csarnoktípusának felhasználásával készültek.

A megrendelő hűsége a Frisomat műszaki megoldásai mellett
1996-ban a ráckeresztúri 2-B-S Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Kft. családi vállalkozásként indult. Mára a kft. 2 hektáros területén irodaház, terménytároló, baromfinevelő, és tojástermelő csarnokok, továbbá csomagoló és raktárrészleg szolgálja a termelést. A cég 2012-ben 230 millió Ft-ot nyert Darányi Ignác pályázaton, ebből készült el nemrég a 30 000 férőhelyes jércenevelő és árutojás-termelő központ. Az üzem, mely hat, összesen 4.000 m2 alapterületű csarnokból áll, teljes egészében a Frisomat Sigma típusú csarnokszerkezetéből lett megtervezve és kivitelezve, amelyet a tervező igazított a megrendelő igényeire.

Európai szintű irányítástechnika
A technológia automatikus vezérlésének kialakítása elkerülhetetlen volt a 2-B-S Kft saját tulajdonában lévő földjein aratott takarmány speciális, az épületek mellett felszerelt tároló és adagolórendszerének működtetéséhez. A takarmányozás mellett két központi számítógép látja el a szellőzés és a világítás automatizálását. A legújabb technológiának köszönhetően nemcsak a takarmányozás időzítése szabályozott, hanem az időjáráshoz alkalmazkodva a szellőztetés gyakorisága is. A nyári hőségben a jércenevelők homlokzatán elhelyezett hűtőberendezések felelnek az állatok számára megfelelő klíma kialakításáért, így 26 °C fölé sosem kúszik a hőmérséklet.
A gépek és technológiai berendezések könnyen és gond nélkül függeszthetőek fel a Frisomat acélszerkezeteire. Az elmúlt évtizedek során a megrendelők igényei alapján kifejlesztett, standardizált csarnokok több mint 200 féle típus- és méretválasztékban, a legegyszerűbbtől a legkomolyabb kivitelig, a legösszetettebb megrendelői elvárásoknak is megfelelnek.

Sigma csarnokra alapozva
A Frisomat magas szintű műszaki tartalommal kínált, kiváló minőségű, Sigma fantázianevű csarnoktípusa megfelelő választás volt az új telephelyen az európai előírásoknak megfelelő, korszerű épületegyüttes létrehozásához. Ezzel a megoldással az épületbe szükséges gépesítés gond nélkül beépíthető. A Frisomat acélszerkezeteinek tető- és homlokzatburkolata az előírt tűzállósági követelményeknek megfelelő, nagyon magas minőségű, hőszigetelő szendvicspanelek felhasználásával készül. A Frisomat acélszerkezetei minden esetben - így a Sigma típusú acél vázszerkezet is - tűzihorganyzott alapanyagból készül, mely a legmagasabb fokú korrózióvédelmet jelenti. A burkolati rendszer a felhasználói igényekhez igazodva lehet egyszerű, műanyagbevonatos acél trapézlemez, PUR vagy PIR habos szendvicspanel, de egyedi igények esetén akár tégla- vagy faszerkezet is. E korszerű és univerzális csarnoktípus szélessége 7 m és 22 m között változhat, oldalfal magassága 5 m lehet, ami a 22 fokos tetőlejtéssel párosulva nagy gerincmagasságot és jól kihasználható belső teret ad. A könnyű, HSS minőségű acélnak köszönhetően a szerkezetek önsúlya a méretekhez képest csekély, így az épület bármilyen minőségű talajon biztonsággal megépíthető.

Személyre szabott Frisomat csarnokmegoldás
A Frisomat megoldásaival a legtöbb acélcsarnok-igény pontosan személyre szabva kivitelezhető. A Frisomat vállalja a csarnoképítés teljes folyamatát, a tervezésétől kezdve a gyártáson és kivitelezésen át a belső kialakításig. A gáz,- villany,- vízszereléshez a Frisomat a magyarországi több mint 20 éves jelenléte alatt kialakított partnerkapcsolatokat használja. Természetesen vevői igény esetén a cég csak a vázszerkezetet adja, homlokzatburkolás, hőszigetelés és egyéb specializáció nélkül.
További információ a Frisomat csarnokmegoldásairól: www.frisomat.hu

Címkék: acél csarnokszerkezet, Frisomat, Sigma