Csavaros megoldást találtak az Amazon új főhadiszállása számára
sebesp 2021.02.03.

Helix névre keresztelték az online kereskedőóriás NBBJ tervei alapján felépítendő központját, melynek fákkal és gyalogos ösvényekkel borított spirál alakú üvegtornya a hélix nevű komplex térgörbéből ered.

Az NBBJ nemzetközi építésziroda fákkal és gyalogos ösvényekkel borított spirál alakú üvegtornyot tervezett az Amazon online kereskedőóriás számára, mely új központjaként fog szolgálni a virginiai Arlingtonban.

A Helix névre keresztelt, 22 emeletes üvegspirál egy három irodaházból álló komplexum egyik eleme, amelyek együttesen fogják alkotni az Amazon 2. számú központját. Az összetett, csavart kúpot formáló főépület külső részén sétaösvények tekerednek majd a csúcsig, hogy az alkalmazottak élvezhessék a hegyi túrázás városi változatának kihívásokkal teli élményét.

Az Amazon célja, hogy egészséges munkahelyi környezetet hozzon létre. A Helix csavarvonalban közel az épület csúcsáig felfutó tetőfelülete amellett, hogy remek lehetőséget biztosít hegymászásra, fedett kerteket, az épületben alkotó művészeknek programok rendezésére alkalmas helyet, és 1500 fő befogadására alkalmas konferenciaközpontot is magában foglal majd. A tervek szerint bizonyos hétvégéken megnyitják majd az épület zöld területeit a nyilvánosság előtt is. Az Amazon szoftverfejlesztő mérnökei, üzleti elemzői és jogi csapata pedig hozzáférhet olyan szolgáltatásokhoz, mint a kutyanapközi, a gyermekmgőrző és kölönféle közösségi terek. Az üvegspirál tövében található plázában üzletek, éttermek, illetve mezőgazdasági termelők piaca kap helyet.

Az új, 260 000 m2-es központ irodái, nyilvános találkozóhelyei és kiskereskedelme mind az egészségesebb munkaerő és közösség létrehozását célozzák. A zöldfelületet felfedező pillanatokkal átszőtt projekt változatos, természettel átitatott élményeket kínál, amelyek felfedezésre, együttműködésre és elmélkedésre hívnak – állítják a tervezők.

Az NBBJ a LEED Gold környezeti tanúsítvány megszerzését tűzte ki célul az Amazon HQ2 számára, és azt tervezi, hogy a komplexum teljes egészében napelemfarmból származó megújuló energiával működik majd.

Forrás: Dezeen

Címkék: Egyesült Államok, irodaház, NBBJ