Csendet viszek, zajt hozok – I.
NOISE tábor Székelyföldön, 2019.
Mizsei Anett 2019.08.31.

A kézdivásárhelyi CsomóPont és Kreakids Stúdió által szervezett NOISE alkotótábort minden év augusztusában rendezik meg más-más háromszéki településen. Csernáton, Bálványosfürdő, Kurtapatak és Olasztelek után az idei, sorban immár az ötödik tábor helyszínének Szentkatolna települést választották.

A szervezők célja, ahogy a tábor neve is sugallja, erősíteni a zajt, az életet Székelyföldön. Úgy hiszik , hogy „ahol zaj van, ott élet van.” A haladás zaját, az életet akarják serkenteni, kalapáló, fűrészelő, hangosan nevető formában.  Céljuk a helyszínek megismerése és felfedezése mellett értékeinek és problémáinak felkutatása, illetve egy erre adott rögtönzött alkotói válasz megteremtése. Úgy vélik, hogy az alkotás  hidat kovácsol a helyi szereplők és külső szakértők közt. A folyamat során egyre többet tudnak meg a településről: kis installációik, beavatkozásaik, ruhakollekcióik rávilágítnak a térség értékeire és így helyezik el a települést a turisztikai térképen. A táborokban alkotni vágyó gyerekek, kisiskolások, fiatal egyetemisták vesznek részt, akik építészet-, divattervező, fotó-, videó és grafika workshopok közül választhatnak. A műhelyekben olyan építészeti projektek, ruhatervek, grafikák, kisfilmek, fotók születnek, amelyek megismertetik a települést a nagyvilággal, vizuálisan fejlesztik és gazdagítjáka kis település képét.

MEDVE

...kevesebb lett a fa, eggyel több lett a medve...
Az építészműhely egy hatalmas rikító fa medvével próbálja felhívni a figyelmet a székelyföldön jelenlévő és egyre komplexebb medve problémára: A terepjárók, motorok vagy hószánok zajaival, az erdőkitermelések fűrészeinek hangjaival, illetve az erdős területek csökkenésével folyamatosan szorítjuk ki a medvét az élőhelyéről. Mindezek miatt az utóbbi időben, egyre gyakrabban látjuk őket több olyan helyen is, ahová eddig nem merészkedtek. Elvesztették veszélyérzetüket, egyre több a medvetámadás, és megsokszorozódtak a medvék okozta károk. Felborult az egyensúly!

helyszín: Szentkatolna, Kovászna megye
alkotók: Bot Anett, Bot Hunor, Czira Borbála, Erőss Sándor, Fülöp József, Kanabé Áron, Kovács Apor, Kovács Hunor László, Major Zoltán, Szebeni Szabó Ábris, Tőkés Dávid
    
fotó: Kovacs Apor, Major Zoltán
építés éve: 2019

 

PALINTA

... A hinta egy korosztályokon átívelő játékeszköz, a bölcsőtől a hintaszékig. A rajta való ringás, a folyamatosan váltakozva fel-le, előre-hátra irányuló erőteljesebb kilengés az utazás élményével ajándékozza meg a rajta ülőket. Egy paradox tárgy, a stabil és mobil részekből összetevődő szerkezete révén, melyek által helyben maradva mégis mozogva kelti az utazás képzetét. Az ellentéteket ritmikusan szembeállító, fel-le, előre-hátra irányokat egyesítő-megismétlő, elmozdulás módosult tudatállapotot kelt, mely révén az ˝utas˝a felemelkedés és szárnyalás illúzióját, a zuhanás veszélyét, meg annak legyőzhetőségét éli meg, az egymást ritmikusan felváltó pólusok egymásra utaltságát, kölcsönös feltételezettségét tapasztalja meg, szüntelenül az egyensúly megbontása és visszaállítása kettősségét szolgálja... (Gazda Klára - Nyiss kaput, új bíró - Népi játékok szimbolikus üzenete)

helyszín: Szentkatolna, Kovászna megye
alkotók: Bot Hunor, , Erőss Sándor, Kanabé Áron, Szebeni Szabó Ábris, Tőkés Dávid
    
fotó: Kovacs Apor, Major Zoltán    
építés éve: 2019.

forrás: CsomóPont

Címkék: