Csobbanj itt, mielőtt meghalsz!
sebesp 2013.01.25.
A brit bdonline.co.uk a héten azokat a fürdőket vette számba, melyeket minden építésznek meg kellene életében legalább egyszer látogatni. A dobogósok közé egy budapesti nevezetesség is bekerült!

Íme, a csobbanós bakancslista!

10. Molitor uszoda, Párizs
Az épült uszodát Lucien Pollet tervezte 1929-ben, jelenleg felújítás alatt áll, átadás 2014-re várható. Érdekessége, hogy róla (mármint az uszodáról) nevezték el a Pi élete című film címszereplőjét, annak ellenére, hogy szülei nem szerettek úszni. De Piscine Molitor Patel apja az épület szerkezetét a szépség ideáljának tartotta.

9. Aquatics Centre, London
A Zaha Hadid Architects által tervezett egyetlen hullámot formázó olimpiai helyszíne jelenleg darabokra szedett állapotban lelhető fel a versenyek tavaly nyári helyszínén, végleges formáját várhatóan 2014 nyarára nyeri el.

8. Marina Bay Sands, Szingapúr
Moshe Safdie 2010-es szingapúri attrakciója, a Marina Bay Sands, három felhőkarcoló tetejét összekötő, 146 méter hosszú medencéjének látványa távolról ugyan kevéssé megnyerő, de a világváros felett 191 méter magasban, látható szegély nélkül kialakított medencében való lubickolás élménye egyedülálló.

7. Villa Dall’ava, Párizs
Dominique Boudet francia építészkritikus és családja számára épült kétlakásos ház. OMA terve Corbusier-témák szürreális fantáziaképeire épül, tetején az Eiffel torony felé forduló medencével. (Magántulajdonban van, nem látogatható)

6. San Alfonso del Mar, Chile
Talán az egész komplexum építészeti színvonala hagy néhány kívánnivalót maga után, de ez a medence 1 kilométeres hosszával kétségtelenül a világon a leghosszabb. Víztükre 8 hektárt borít, 250 millió liter tengervizet foglal magába, melyet szivattyúzással, szűréssel, kezeléssel nyernek az Atlanti óceánból.

5. Stahl Ház, Los Angeles
Pierre Koenig 1959-ben, a Case Study House (Esettanulmány Ház) program keretében épült a kaliforniai modernizmus lényegét összesűrítő lakóépület, melyet a Julius Shulman által készített fotók tettek nemzetközileg is ismertté. Jelenleg nyilvánosan látogatható műemlék, így első kézből vehető szemügyre a medence és Los Angeles panorámája a Hollywood hegyoldalán található helyszínéről. A ház számos filmnek, tévéműsornak szolgált helyszínéül, sőt a Grand Theft Auto videojáték San Andreas kiadásában is szerepel.

4. Stadtbad Mitte, Berlin
A német főváros középső részén álló uszodát Carlo Jelkmann tervezte Heinrich Tessenow belsőépítészeti közreműködésével. Az 1930-ban épült épület a helyi közösség, naponta 5000 ember fürdőző-tisztálkodó helyéül szolgált, tekintve, hogy abban az időben sok lakásban még nem volt fürdőszoba. Az 50 méteres medence egy a falakat és a tetőt is magába foglaló üvegezett vasbeton rácsként megépített dobozban kapott helyet.

3. Leça de Palmeira medencéi, Matosinhos (Portugália)
Az 1966-ban elkészült szabadtéri komplexum Alvaro Siza egyik legkorábbi nyilvános projektje. Egy oldalirányú rámpa vezeti a vendégeket a fent végigfutó országúttól a szabadon álló betonfalak alkotta labirintusba, melyeken belül a faburkolatos öltözők találhatók. A labirintuson átérve az Atlanti Óceán látványa villan elő, a kép előterében a sziklák közé ágyazott medencékkel, a modern építészet egyik legdrámaibb színpadképeként.

2. Gellért Fürdő, Budapest
A szecessziós stílusú fürdő 1918-ban nyílt meg a Gellérthegy gyógyvízforrásainak bázisán. A két legnagyobb meleg vizű medence 36, illetve 38 °C –os vize számos betegség gyógyításához járulhat hozzá, köztük megtalálhatók a mozgásszervi és keringési bántalmak egyaránt. A fürdő rendszeres helyet ad DJ partiknak, és egyik helyszíne volt Matthew Barney Cremaster 5 című filmjének is. (A Gellért fürdő és szálló Hegedűs Ármin, Sebestyén Artúr és Sterk Izidor tervei alapján készült.)

1. Termál Fürdők, Vals
Peter Zumthor részben a Graubünden hegyvonulatának oldalába temette a már korábban ott lévő szálloda bővítéseként tervezett fürdőt. Az új épület vékony Valser kvarzittal borított betonszerkezete ősi megjelenést eredményez, így szomszédjánál sokkal régebbinek tűnik. A fűvel borított betontetőt 15 asztalszerű szerkezet támasztja alá, melyek közül jó néhány különböző hőmérsékletű medencéket takar. Egyedül az úszómedence nyúlik a tetőn kívülre, csodálatos kilátást biztosítva a környező hegyekre.

Forrás

Címkék: fürdő