Ismeretlen sanghaji magyar építészről készült album
sebesp 2019.11.23.

A tavaly nyári sanghaji V4 Építészeti Fórum alkalmával felfedezett, korábban szélesebb körben ismeretlen Kínában tevékenykedő magyar art deco építész nyomára bukkantak.

Mint az múlt évben kiderült, Hudec László mellett más magyar származású építész is hozzátett Sanghaj világhírű art deco örökségéhez. A magyar származású építész, Gonda Károly tervezte Cathay Mozi, a Sun Sun Áruház, a Capitol színház, a Bank of East Asia, vagy a Bank of Communications a kor stílusát reprezentáló jelentős alkotások.

Charles Henry Gonda, azaz Gonda Károly (1889–1969) személyazonosságát a külképviselet a Magyar Nemzeti Levéltár és a Bécsi Levéltár Magyar Kirendeltségének segítségével tisztázta. Közel másfél éves kutatómunka eredményeként november 12-én Sanghajban mutatták be a Főkonzulátus és a Magyar Építőművészek Szövetségével (MÉSZ) együttműködésben készített  Gonda – Sanghaj ultramodern magyar építésze című albumot. Az album a MÉSZ által felkért Baldavári Eszter művészettörténész kutatásaira alapozva a magyar építész életútját és munkásságát mutatja be. A fotókat a Debrecenben született magyar fotóművész, Nicky Almasy készítette.

Az eseményen köszöntőt mondott Bolla Szilárd sanghaji magyar főkonzul, Cao Jiaming, a Sanghaji Építészeti Társaság elnöke, illetve Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke.

Krizsán András elnök beszédében kiemelte, ez évben ünnepeljük Gonda Károly születésének 130., és emlékezünk meg halálának 50. évfordulójáról. Szeptemberben, ez alkalomból a Magyar Építőművészek Szövetsége Gonda Emlékévet hirdetett, amelynek programjai között számos, az építész életútjához, örökségéhez köthető esemény kerül megvalósításra Magyarországon és Kínában egyaránt.

A kiadvány egyelőre nem egyelőre csak nagyobb könyvtárakban lesz elérhető, de innen lapozható formában online elérhető.

Forrás: MÉSZ

Címkék: mÉsz, shanghai