Egyszer volt, hol nem volt az Edelényi kastélysziget
buildecon 2023.03.22.

A 2013-ban felújított Edelényi kastély, vagy korábbi nevén L’Huillier-Coburg-kastély, bezárja kapuit. Milyen átok ül a kastényon? Aki tud, jelentkezzen be egy tárlatvezetésre és derítse ki – amíg lehet.

A ’90-es években a romos Edelényi kastély körül futkároztunk gyerekként, és a bedeszkázott ablakok résein át próbáltuk belelátni a történelmet az omladozó szobákba. Akkor még nem tudtam, hogy hányattatott sorsa nem ekkor kezdődött, hanem már 1820-ban amikor építtetője és első tulajdonosa, Jean-François L’Huillier leszármazottja, Dessewffy Ferenc örökös nélkül hunyt el és a kastély visszaszállt az államra. Majd a Coburgok vették meg, akik sajnos nem használták, de később Ray Rezső tervei alapján felújították (neobarokk kiegészítések, manzárdtető, íves patkószárnyak építése két emeletes pavilonnal, a főlépcsőház kialakítása). 1912-ben a Bódvavölgyi Bányatársaság lett a bérlő, ők a kápolnát födémmel kettéosztották, és bányászlakásokat alakítottak ki benne. Majd 1928-ban a kastély ismét a magyar államé lett. Ekkor is Ray Rezsőt kérték meg, hogy az átalakítás terveit elkészítse (többek között a barokk csigalépcső lebontása, új lépcsőház, börtöncellák és szolgálati lakások kialakítása). A II. Világháború is megtépázta az épületet, ekkor a szovjet katonák állomásoztak itt, majd a háború után lebontották a manzárdtetőt, és leszedték az épületről a neobarokk kiegészítéseket is. A ’80-as években a hivatalokat és lakásokat megszüntették, így az épület romlása a beázások miatt felgyorsult. A ’90-es évekre a kastély végleg lepusztult. 

Azóta több mint 30 év folyt le a Bódva-folyón, és úgy láthattam idén márciusban a 10 évvel ezelőtt felújított Edelényi kastélyt, mint fénykorában Jean-François L’Huillier unokája, Ludmilla. Utoljára. A fenntartó bejelentette, hogy bezárják. Pedig 2013-ban fejeződött be a felújítás 1. üteme (2,4 milliárd forintból a kastély külső része, belső részének kétharmada és az 5,1 hektáros park újult meg). A felújítás második üteme 900 millió forintos európai uniós támogatásból valósult meg (a kastélysziget egyesült, és a látnivalók bővültek). 2012-re a Bódva-folyó holtágának revitalizációja is megtörtént 2,7 hektáron 180 millió forintos európai uniós támogatással. Így a kastély újra egy sziget lett, mint 300 éve. Ki tudja, meddig?

Fotók és cikk: Falucskai Eszter
Kastélytörténet forrása: https://edeleny-kastely.hu/

Címkék: Edelényi kastély, l’huillier-coburg-kastély