Egyszerű/en építészet – Építészkongresszus 2012
Csépé 2012.01.12.
A konferencián ebben az évben az egyszerű, a szimpla, a tiszta építészet jelentését keressük a szépség forrásai után kutatva. Vendégeink lesznek: Anu Puustinen (Avanto), Herwig Spiegl (AllesWirdGut), Dan Phillips (The Phoenix Commotion), Stefan Behnisch (Behnisch Architekten)

Az egyszerű építészet / egyszerűen építészet mottó jegyében választ várunk arra: több-e az egyszerű építészet a minimalistánál? A mostani bizonytalan időszakban az alkotás maga is egyre értékesebb, hiszen egyre ritkább. A források egyre végesebbé válásával az építészetnek egyre tiszteletteljesebbnek és felelősségteljesebbnek kell lennie. El kell és el fog ez vezetni az egyszerűséghez?
Egyszerűen csak a jó építészetről – erről a kihalófélben lévő fajról akarunk beszélni.

Előadást tart a Bryggman- és Vähäkallio-díjas fiatal finn építésznő, Anu Puustinen, az Avanto építésziroda alapító-vezetője. A helsinki és delfti egyetemen tanult Puustinen 2004-ben diplomamunkájával pályázaton nyerte el a Vantaa Temetőkápolna tervezését. Ezzel a munkával, és későbbi projektjeivel számos finn és nemzetközi díjat nyert, állandó tervezőtársa Ville Hara.

Az AllesWirdGut irodát a Bécsi Műszaki Egyetemen végzős hallgatók alapították 1997-ben - egyikük Herwig Spiegl, a kongresszus előadója. A gyorsan befutó irodáról Otto Kapfinger így írt: Az építész fiú-csapatok felületes utópiáinak semmi köze az AllesWirdGuthoz. „Az AllesWirdGut (MindenRendbenLesz) inkább a friss, előítéletmentes megközelítés mottója, mellyel olyan problématerületekhez közelítenek, melyek elriasztóak vagy sztereotípiákkal terheltek. Ebben a szakmában láthatóan nem elég pozitívan gondolkodni.” Az iroda többek között az ECOLA Award 2010; best architects 11 gold; Pilgrampreis 2010 díjazottja, közel negyven tervpályázat nyertese, számos távol-keleti és európai kiállítással büszkélkedhet.

Dan Phillips felismerve, hogy a hulladéklerakókba kerülő anyag legalább tíz százaléka használható építőanyag, texasi házára kölcsönt vett fel 1998-ban, és kiskeresetűek számára kezdett felesleges, kiselejtezett, hulladék anyagokból házakat építeni. Már 14 házat épített az általa vezetett The Phoenix Commotion olyan telkeken, melyeket vagy adományként kapott vagy pályázaton nyert. Az építkezésen a minimálbérért dolgozó munkások, önkéntesek képzést is kapnak.

Stefan Behnisch 1989-ben alapította meg irodáját apjával, Günther Behnisch-sel. Már első nemzetközi munkája, az Erdészeti és Természetvédelmi Kutatóintézet Wageningenben is nagy nemzetközi visszhangot keltett. Számos nemzetközi díj kitüntetettje (Good Design Award/Chicago Athenaeum, European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies; Global Award for Sustainable Architecture; Environmental Champion Award/Interiors & Sources Magazine, USA; "Trophée Sommet de la Terre et Bâtiment" ), a Yale, a Pennsylvania, a Virginia és a Lausanne-i egyetemek meghívott professzora. Stuttgart mellett Los Angelesben, Bostonban és Münchenben tart fenn irodát.

John Pawson japánban élve találkozott az építészettel, Londonba visszatérve beiratkozott az AA-re, és 1981-ben alapított saját irodát. 1996-ban megjelent Minimum című könyve, egyszerűségre törekvő építészetét ezért is nevezik minimalistának. Először a Calvin Klein üzletek, majd a ciszterci monostor Novy Dvurban tették ismertté a nevét. Ez alapján kapott megbízást pannonhalmi munkáira, melyeket Gunther Zsolt, felelős tervező mutat be az Építészkongresszuson.

A nap indításaként Dr. habil Simon Mariann okl. építészmérnök egyetemi docens tart vitaindítót, magyar előadóként pedig Vincze László DLA Ybl-díjas építész mutatja be témába vágó épületeit, köztük a balatonfelvidéki majorsági épületet.

A program:
08.00–09.00 Regisztráció
09.00–09.20 Megnyitó: Albert Dubler UIA-elnök, Nagy Ervin országos főépítész, Kálmán Ernő MÉSZ-elnök
09.20–10.00 Vitaindító előadás: Simon Mariann
10.00–10.30 Vincze László előadása (Budapest)
10.30–11.00 Kávészünet
11.00–12.00 Anu Puustinen előadása (Avanto, Helsinki)
12.00–13.00 Herwig Spiegl előadása (AllesWirdGut, Wien)
13.00–13.45 Szendvicsebéd
13.45–14.45 Dan Phillips előadása (The Phoenix Commotion, Texas, USA)
14.45–15.45 Stephan Behnisch előadása (Behnisch Architekten, Stuttgart)
15.45–16.15 Kávészünet
16.15–16.45 John Pawson PannonhalmánGunther Zsolt felelős tervező előadása
16.45–17.30 Bemutatkozik a helyszín – Virág Csaba mutatja be Pázmándi Margit kétszeres Ybl-díjas építésznő utolsó, sokáig a szakma elől elzárt alkotását

Időpont: 2012. március 3. szombat
Helyszín: Balassi Intézet 1016 Budapest, Somlói út 51.
Akkreditáció: MÉK: 3,5 pont (2012/21)(MMK: csak egyedi elbírálás kérhető)
Részvételi díj: 11.614 Ft + áfa (14.750 Ft)
Jelentkezés: http://www.tervlap.hu/epiteszkongresszus_2012

Címkék: Építészkongresszus