Elhunyt Ricardo Bofill, a posztmodern kiemelkedő építésze
sebesp 2022.01.16.

A spanyol sztárépítész munkáit általában a posztmodern stílusba sorolják, bár egyedi gondolataival messze túllépett a posztmodern keretein.

Ricardo Bofill 1939-ben született Barcelonában. Építész tanulmányait a Genfi Művészeti Egyetemen végezte, majd 1963-ban, 23 évesen megalapította műtermét a Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) stúdiót. Azért választotta az építész pályát, mert az építészeti alkotások meghaladják az emberélet idejét, túlélve létrehozóikat.

A stúdió korai munkáinak nagy részét szokatlan és monumentális esztétikája miatt ünneplik, ami miatt gyakran hollywoodi filmek és videojátékok színtereként használták. Az elmúlt évtizedben a Les Espaces d'Abraxas szerepelt az Éhezők viadala, A kiválasztott című filmben, míg a La Muralla Roja a Monument Valley játék tervezésében.

Hat évtizedes pályafutásának kulcsfontosságú projektjei közé tartozik a Párizs melletti, birodalmi jellegű Les Espaces d'Abraxas lakópark, valamint Spanyolországban a Castell de Kafka és a La Fábrica – egy újrahasznosított cementgyár, amely az RBTA központját és Bofill család otthonát foglalja magába. Ismertebb projektjei közé tartozik a Walden 7 és az élénk színű La Muralla Roja lakótelep Manzanerában.
Innovatív munkái révén, látnoki alkotóként lett világszerte elismert építész, projekjeiben távol tartotta magát az építészetben éppen divatos trendektől, ehelyett egyedi gondolatokkal tette épületeit egyedivé.

Irodájára multidiszciplináris műhelyként tekintett, szociológusokkal, filozófusokkal, gazdasági szakemberekkel dolgozott együtt. Munkáikban olyan terek létrehozására törekedett, melyek egyszerre otthonos életterek és egyedi műalkotások.

Ricardo Bofill a világ negyven országában több mint ezer építészeti, várostervezési projektben vett részt Luxembourgtól Szentpétervárig, Stockholmtól Tokióig. Legtöbb munkájával azonban szülővárosa, Barcelona arculatát formálta, ilyen például a tengerparton álló Hotel Vela hajóvitorlára emlékeztető épülete.

Bofill számos díjat kapott munkájáért, köztük a Ciudad de Barcelona építészeti díját a La Fábricáért és az Izraeli Építőközpont életműdíját.

A magyarországi posztmodern építészet meglehetősen kevés példával dicsekedhet, de aki érdeklődik a stílus iránt, ajánlom Barabás Márton festőművész kiállítását, mely Visszaszámlálás címmel február 13-ig tekinthető meg a Műcsarnokban.

Címkék: posztmodern, Ricardo Bofill, spanyol kortárs építészet, taller de arquitectura, barabás márton