Először épült 3D nyomtatott ház csak természetes anyagokból – itt a 3D ökoház
Az amerikai Maine-i Egyetem kutatói bemutatták a világ első 3D nyomtatással készült ökoházát, a BioHome3D-t
Flores 2024.05.17.

A 3D háznyomtatás az építőipari legújabb, és legdinamikusabban fejlődő platformja. Az innovációk tárháza világszinten folyamatosan újdonságokkal bővül. A legújabb innováció a 3D nyomtatott ökoház, a BioHome3D. A teljesen újrahasznosítható otthont az amerikai Maine Egyetem kutatói fejlesztették ki.

Fenntartható alapanyagból – faipari hulladékból készül

A BioHome3D ökoház a világ első teljesen újrahasznosítható otthona, amely fűrészüzemekből visszamaradt hulladékból, farostból és biogyantából készült, írja a Maine-i Egyetem közleménye.

A legtöbb 3D nyomtatott otthon nagy kibocsátású anyagokra, például betonra támaszkodik. Ez a ház azonban, a jelenlegi technológiákkal szemben csak természetes „falisztből” készül, minimálisra csökkentve a betonhasználatot. Csak a betonalapzat készült betonból, melyen a prototípus áll.

Fél nap alatt összeszerelték és beüzemelték

A BioHome3D egy kisebb méretű, egy hálószobás, egy fürdőszobás bungaló. A ház belsejében a mennyezet lefelé görbül, hogy találkozzon a falakkal, így hangulatos életteret teremt.

Az épületet négy modulban nyomtatták, majd a helyszínre szállították, és fél nap alatt összeszerelték. Egy villanyszerelőnek két órába telt, amíg bekábelezte a házat.

Fenntartható, költséghatékony, klímabarát otthon

Az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja szerint az építőipar a globális szén-dioxid-kibocsátás 11%-áért felelős.

Ennek nagy része a betoniparból származik. Csak a cementgyártás mintegy 2,5 milliárd tonna szén-dioxidot termel évente – ez a globális összmennyiség 8%-a. Ezenkívül a világ ipari vízkészletének csaknem egytizedét és a világ homokjának nagy részét is elfogyasztja.

A szigetelése is természetes

A BioHome3D betonalapzaton ül, de magát a házat „falisztből” – a fűrészüzemekből származó hulladékból nyomtatják, amely folyamatosan, és nagy mennyiségben keletkezik a faipari üzemekben. A ház szigetelése is 100%-ban faalapú. „Jelenleg 1,2 millió tonna fahulladék van a régióban lévő fűrészüzemeinkben, amelyeket felhasználhatunk háznyomtatásra” – mondta Habib Dagher, a Maine-i Egyetem ügyvezető igazgatója.

A BioHOme3D még nem áll készen a tömeggyártásra, tette hozzá. A prototípust jelenleg még tesztelik, hogyan bírja a különféle időjárási viszonyokat. A hideget, a havat, a meleget a páratartalmat.

Forrás: Impress magazin

Címkék: fenntartható építészet, 3D nyomtatás, ökoház