Emlékhelyek Napja 2016. május 14-én
Java 2016.04.05.
A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) Emlékhelyek Napja 2016 elnevezéssel országos rendezvényt szervez Az esemény célja az emlékhelyek népszerűsítése, az egykori események látványos felelevenítése. A program sikeressége érdekében 2016. március 4-én, Budapesten a NÖRI már rendezett egy workshopot.

A 2016. május 14-én tartandó esemény fővédnöke Kövér László, az Országgyűlés elnöke lesz, a megnyitó ünnepségen a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tart táncbemutatót.


A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) azzal a céllal jött létre 2013. május 22-én, hogy a nemzeti emlékezetet intézményes keretek között ápolja. Radnainé dr. Fogarasi Katalin, az intézet elnöke köszöntőjében tájékoztatta a résztvevőket az országos megnyitó helyszínéről és a sajtótájékoztató időpontjáról. Ezután Kovács Olivér bemutatta az Emlékhelyek Napja szakmai promócióját.(muemlekem.hu-n részletesen olvasható) A budapesti Kossuth tér sok szempontból az ország legfontosabb tere, az egyetlen kiemelt nemzeti emlékhelye Pest városának. Itt található a parlament egykor sok vitát kiváltó épülete, melynek tervezésére 14 pályamű érkezett, s ezek közül egyenlő elismerésben részesült Otto Wagner, Hauszmann Alajos, Schickedanz Albert és Freund Vilmos pályázata 1883-ban, de végül Steindl Imre terve sorsolással nyert.

"A Kossuth téren lesznek vezetett séták, s megismerkedhetnek tehát a parlament épületének történetével, a kialakult szakmai vitákkal, helyszínének változtatásával, s itteni térzene emeli tovább az ünnepi hangulatot. Az Országgyűlési Múzeum kiállításai pedig térítésmentesen igazi történelmi időutazásban részesítik a látogatókat ezen a napon” – tette hozzá Melkovics Tamás történész-muzeológus, az Országgyűlési Múzeum munkatársa. Magyarország bővelkedik a magyarság és a Magyarországon élő sokszínű nemzetiségek történelméhez, emlékezetéhez kapcsolódó helyszínekben, amelyek kulturális és szimbolikus jelentősége páratlannak mondható. A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény alapján 14 nemzeti emlékhelyet és 46 történelmi emlékhelyet tartanak számon országszerte. Ezek a helyszínek hűségesen végigkísérik Magyarország történetét az államalapítástól a 20. század második feléig.

„Emlékhelyeink legalább annyira sokfélék, mint amennyire tragikus vagy dicső fordulatokban gazdag volt hazánk történelme. E páratlan jelentőségű, szimbolikus helyszínek lényegi és megszüntethetetlen sokszínűségét, az évszázadok, évtizedek alatt egymásra rakódó jelentését a maguk komplexitásában szükséges megismernünk és megismertetnünk a fiatalabb generációkkal” – hangsúlyozta Radnainé dr. Fogarasi Katalin.


Forrás: nori.gov.hu

Címkék: Emlékhelyek Napja, NŐRI