Energiatakarékosabb otthon MediCOMFORT tető-hőszigeteléssel
d.adel 2022.10.12.

Megfelelő tető-hőszigeteléssel – a hőveszteség nagy részének kiküszöbölésével – megőrizhető a lakótér komfortos klímája a nyári melegben és a téli hidegebb napokon is. Ezzel együtt a rezsiköltségeket ugyancsak csökkenthetjük.

A több mint száz éves Terrán tető-hőszigetelő rendszere, a MediCOMFORT, hosszú távon biztosít ideális klímát nyáron és télen egyaránt.

Komoly problémát jelent az idősebb házaknál, hogy sok esetben hőhidas a tetőszerkezet, csak a szarufák között van hőszigetelés, és ez komoly hőveszteséggel jár. Problémát jelent az is, ha egyáltalán nincs, vagy nem megfelelő méretű az átszellőztetett légrés, továbbá nincs alátétfólia vagy hiányos. 

MediCOMFORT, az ideális tető-hőszigetelő 

Ma az egyik legkorszerűbb tető-hőszigetelést a szarufák felett elhelyezett PIR/PUR-keményhab hőszigetelő táblák jelentik. A Terrán MediCOMFORT tető-hőszigetelő rendszert nagyméretű PIR-táblák alkotják, melyek a szarufák felett elhelyezve és összeillesztve felületfolytonos, zárt hőszigetelő réteget képeznek, így kiküszöbölve a szarufák vonalában jelentkező hőhidakat. A MediCOMFORT tetőhőszigetelőt közvetlenül a szarufákra is fektethetjük, akár alátámasztás nélkül, kialakításának köszönhetően a táblák csatlakozásánál szintén hőhídmentességet biztosít a tetőnek.

Felújításnál és építkezésnél is a legjobb választás

Különböző kasírozásainak köszönhetően a MediCOMFORT-táblák egyaránt kiváló megoldást jelentenek akkor is, ha felújítunk, valamint abban az esetben is, ha építkezünk. A meredek és alacsony hajlásszögű tetők építésénél ugyancsak alkalmazhatók. A MediCOMFORT Natúr PIR MV típust elsősorban meglévő tetők felújításához javasolt használni kiegészítő hőszigetelő rétegként, de új tetőknél önmagában is helytálló, míg összetett tetőidomú új tetők építéséhez a MediCOMFORT Natúr PIR Alut ajánlja a Terrán. Ez a két típus csak külön tetőfólia borítással alkalmazható.

A MediCOMFORT Polimert alacsony hajlásszögű tetőkhöz fejlesztették ki, ami kiváló hőszigetelő tulajdonsággal és vízzáró borítással rendelkezik. A MediCOMFORT 022 új tetők építéséhez, míg a HD típus elsősorban meglévő tetők felújításához ajánlott. Mindkét típus felső oldalon átlapolható, öntapadó sávok mentén csatlakoztatható páraáteresztő fóliával rendelkezik, így egyiknél sem szükséges külön alátétfóliát beépíteni.

Megfelel az energetikai előírásoknak is

Magyarországon egyre szigorúbb hőtechnikai követelményeknek kell megfelelniük az új épületeknek. Az energetikai előírások teljesítéséhez számos megoldást alkalmazhatunk. A MediCOMFORT tető-hőszigeteléssel tökéletes párost alkot a Terrán Generon napelemes cserép, így a lakótér temperálása jóval kevesebb energiát emészt fel.

A fűtött tetőteret határoló szerkezetek hőátbocsátási tényezőjének költségoptimalizált követelményértéke minden új épületre vonatkozóan egységesen 0,17 W/m2K. Az új követelményérték a hagyományos technológiával épült tetőteret határoló szerkezeteknél legalább 25-35 cm vastag, a szarufák közé és alá épített szálas hőszigetelő rétegekkel lenne biztosítható. A PIR-hab kiváló tulajdonságai miatt akár 13 cm vastagság is elegendő a szigorú követelmények teljesítéséhez, ha pedig a már meglévő tetőszerkezetet újítjuk fel, és a szarufák között megfelelő állapotú a régi hőszigetelés, akár 8 cm vastag MediCOMFORT tető-hőszigetelés is optimális lehet. Mindez kevesebb anyagfelhasználást és kedvezőbb térkihasználást eredményez. Emellett szállítása, anyagmozgatása és beépítése is egyszerűbb.

A MediCOMFORT extra hőszigetelő képességének köszönhetően csökken az energiafelhasználás, a rezsiköltség és a környezeti terhelés. Ráadásul akár a tetőtér belső burkolatának megbontása nélkül beépíthető.

Hővédelem ClimaControllal

Igen népszerűek az építtetők körében a fekete és szürke színű tetőcserepek, a sötét cserepek azonban erőteljesebben melegszenek fel, hiszen az infravörös sugarak nagy részét azonnal elnyelik. Így ebben az esetben szintén kulcskérdés a hővédelem. Az erőteljesebb felmelegedésre a Terrán a ClimaControl felületkezeléssel nyújt megoldást: az ilyen jellegű védelemmel ellátott Zenit és Synus tetőcserepek közel 60%-kal kevesebb infravörös sugarat nyelnek el, így nyári időszakban kevesebbet kell a klímát bekapcsolni, ezáltal energiát takaríthatunk meg, csökken a tetőtérre nehezedő hőteher és növekszik a komfortérzet. 

A tetőfelújítás előtt állókat a Terrán megújult Tetőkalkulátorával segíti, amellyel nagyságrendi árajánlat készíthető.

(X)

Címkék: