Építészek a világ végén
Budapest-Finisterre 2013
enyary 2013.03.26.
Architecture & Wine szlogennel már évek óta van mód akár kamarai kreditpontokkal elismert tanulmányút keretében kóstolni a legjobb spanyol nedüket nemzetközi sztárépítészek extravagáns borászatait látogatva. Ezt sikerült most belecsempészni egy spanyolországi tájékozódási futamba.

Az év elején felejthetetlen élményekkel gazdagodva egy közismert északnyugat-afrikai ralli során merült fel az ötlet, utaznivágyó ismerőseinket közelebbi, ám hasonlóképp változatos tájakra invitálni kalandozni. Az Ibériai-félsziget északi régióiban rendelkezve speciális helyismerettel mertünk vállalkozni arra a kihívásra, hogy a többnyire Barcelonára és a Földközi-tengerparti nyaralásokra korlátozódott tömeges turizmusnak ellenpontjaként, olyan különleges útvonalat állítsunk össze, melynek káprázatos helyszíneit sokszor maguk a tőzsgyökeres helyiek sem ismerik. Tudták például, hogy Európa legnagyobb kiterjedésű és különös formavilágú természeti képződményekben gazdag sivataga is itt található? Hogy a fapados repülők által frekventált gironai reptértől nem is olyan messze csodálatos vulkanikus parkban kirándulhatnának? Hogy a buja zöld növényzet rejtekében sokszor édeni vízesések alatt fürdőzhetnének? Hogy ijesztően robajló hullámgejzíreket lehet találni az óceán egyik meredek, sziklás partszakaszán? És még sorolhatnám a júnis elejére meghirdetett futam páratlan állomásait!

Építészként összeállítva ugyanakkor a ralli útvonalát magától értetődő, hogy a lenyűgöző tájak mellett különleges épületek sorára is fontosnak tartom felhívni a figyelmet. És itt éppúgy gondolok példaértékű kortárs alkotásokra, mint az épített örökség remekeire. Az egyedi megjelenésű, újonnan létesült borászatok és szállodák mellett, és a híres Szent Jakab Zarándokutat keresztező települések óvárosainak hangulatos sikátorai és bámulatos szakrális építészete mellett, kuriózumokra is szeretnénk fókuszálni. Ilyenek pl. egy víztározó közepén kibukkanó harangtorony, egy a spanyol polgárháború óta romos állapotában érintetlenül megőrzött falu, a modernizált barlanglakások, vagy a sziklákról távolba merengő temetői kriptasor (hogy a világítótornyokat és szélmalmokat már ne is említsük), melyek mind útbaejthetőek.

És ha tevehúst nem is, de unikumokat a gasztronómia ezen a vidéken is tartogat bőven, a michelin-csillagos éttermektől, a csak itt fellelhető bizarr tengeri herkentyűkig.

www.tankpad.hu/eotw

Címkék: borászatok, kirándulás, spanyol, spanyolország, tanulmányút, verseny, zarándokút