Építészeti innovációval a terrorizmus megelőzéséért
MagócsiAnikó 2021.05.06.

A Paulinyi&Partners egyedüli magyar szereplőként vesz részt az EUProtect projektben, melynek fő célja olyan új megoldások kidolgozása, amelyek nemcsak a polgárokat, hanem az épületet, az infrastruktúrát is védi a terrorista fenyegetésektől. A tervezőiroda egy budapesti bevásárlóközpont védelmére dolgoz ki részletes terveket.

Az EUProtect program fő célja az épülettervezés olyan új elemeinek kidolgozása, amely a középületek terrorista fenyegetésekkel szembeni sebezhetőségének csökkentésére fókuszál. A projekt résztvevői kiemelt figyelmet fordítanak az épületek felhasználóira viselkedésük modellezésével és szimulációjával, annak érdekében, hogy terrortámadások esetén a hatékonyabb védelemben részesüljenek. A Paulinyi&Partners cégcsoport egyedüli hazai piaci szereplőként nyerte el az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizon 2020 keretében megvalósuló EUProtect pályázatát.

A projekt konzorciuma 6 partnerből áll, amelyek mindegyike speciális ismeretekkel rendelkezik a projekthez szükséges tudományos és technológiai ágazatban. A konzorciumban a Paulinyi&Partners mellett három olasz és két spanyol szervezet erősíti a projektet. A STAM mérnöki vállalkozás szakmai csapata a létfontosságú infrastruktúrák biztonságával kapcsolatos tevékenységek nagy részéért, illetve a projekt koordinációjáért felel, az Istituto Affari Internazionali (IAI) nonprofit szervezet gazdasági, külpolitikai és biztonsági kérdések területét erősíti szakértőik bevonásával. A római székhelyű Università degli Studi di Roma Tor Vergata (UNITOV) egyetem a biológiai és a vegyi hadviselés fegyverek szakértőjeként vesz részt a projektben.

A spanyol APF mérnökiroda szakemberei infrastrukturális és közlekedési projektekben nyújtanak szolgáltatásokat kiemelkedő tapasztalattal. A Metro de Madrid (MDM) a madridi metróhálózat üzemeltetőjeként a projekt keretei között a spanyol főváros egyik metróállomásának védelmét dolgozza ki, míg a magyar tervezőiroda egy budapesti bevásárlóközpont vizsgálatáért felel.

A projekt kezdéseként az IAI teljes körű előrejelzést készített a lehetséges támadásokról, amelyek szimulálását a STAM végezte a Paulinyi&Partners számára. A tervezőiroda számos olyan megoldást dolgozott ki, amelyek a pláza külső és belső tereinek védelmére koncentráltak. A terrorcselekményeket ellensúlyozó intézkedések kidolgozásánál főként a támadások megakadályozására koncentráltak, ugyanakkor figyelmet fordítottak a már bekövetkezett támadás hatásának csökkentésére és a lehetséges károk minimalizálására is.

A projekt következő lépéseként a STAM ismételt szimuláció segítségével vizsgálja, a remények szerint nagyobb biztonságú épületet; a szimulációs eredmények kiértékeléséből pedig a magyar tervezőiroda elkészíti a végső tervet a bevásárlóközpontra vonatkozóan. A projekt a bevásárlóközpontra és a metróállomásra tett javaslatok végleges kidolgozásával, bemutatásával zárul, mely ajánlásokat az Európai Uniós jogszabály alkotásnál is figyelembe vehetnek.

Forrás: sajtóközlemény

Címkék: Paulinyi&Partners, építészeti innováció, terrorizmus, bevásárlóközpont, EUProtect