Építészettörténeti írások Guzsik Tamás emlékére
Középkoron innen és túl
Ware-Nagy Orsolya 2019.04.29.

Guzsik Tamás (1947- 2002) építészettörténész a Budapesti Műszaki Egyetem legendás tanára volt, akinek szellemiségén több építésznemzedék nevelődött. Noha tudományos eredményei is ismertté tették, nevéhez elsősorban az építészettörténeti oktatás pedagógiai reformja köthető.

Tömegeket vonzó előadásai által elérte, hogy a diákok ne csak információkat halmozzanak fel, hanem értsenek is, mégpedig a szakma szeretetéből fakadóan. A hazai építészettörténet és templomépítészet oktatásáért tanártársaival szemben is konfliktusokat vállalt egy olyan politikai rendszerben, amely mindkettőre ellenséges gyanakvással tekintett. Törekvéseit siker koronázta, különös tekintettel azokra a rendszerváltás után épült templomokra, amelyek ösztönzésére öltöttek hagyományőrző karaktert. Guzsik a középkor, ezen belül az örmény és a pálos szerzetesrendi építészet elkötelezett kutatója volt, de hagyatékához tartozik a kortárs liturgikus építészet kutatása és oktatása is. Ezt a könyvet egykori kollégái, tanítványai és szellemiségének örökösei írták.

A kötetet szerkesztette: Katona Vilmos

A kötet szerzői: Fehérváry Rudolf, Rabb Péter, Daragó László, Vukoszávlyev Zorán, Katona Vilmos, Scheffer Miklós, Kottmayer Tibor, Kiss Zsuzsanna Emília, László Csaba, Lővei Pál, Veöreös András, Ivicsics Péter, Nagy Gergely.

A könyv 50% kedvezménnyel, 4950 Ft áron rendelhető a Holnap Kiadónál, de a Libri és a Bookline felületein is megvásárolható.

Tartalomjegyzék és betekintés a könyvbe az Academia.eu oldalon.

Katona Vilmos (szerk.):
Építészettörténeti írások
Guzsik Tamás emlékére
Középkoron innen és túl
Kiadás: 2019
ISBN: 978-963-3492-45-1
Méret: 24×24 cm
Oldalszám: 224
Súly: 1030 gr
Címkék: Guzsik Tamás, Katona Vilmos, könyv