Equitone Tectiva: több száz éves módszer mai köntösben
Rajki Diána 2015.06.19.
Az átszellőztetett homlokzatburkolat esetén nem tudományos áttörésről, inkább egy fokozatos felfedezésről van szó, aminek kialakulása jórészt intuitív módon kezdődött több évszázaddal ezelőtt, Norvégiában. A fejlődés egyik jelenkori állomása a mai köntösben megjelenő, természetes és elegáns homlokzati panel, a Tectiva.

Ezt a homlokzatképzési módot eredetileg gazdasági építmények, leginkább fészerek építésénél alkalmazták, ezért kezdetben hézagos fészertechnikának nevezték. A vízelvezetés és a burkolat alá bejutó víz elpárolgását úgy oldották meg a korabeli leleményes építőmesterek, hogy a deszkaburkolat deszkáinak tetejénél és aljánál hézagokat hagytak.

Manapság ez a homlokzatképzési mód elegáns és minőségi épületek sajátja, amelynek megvalósításához az Equitone választékában különböző burkolatok között válogathatunk.

A belga Eternit vállalat hosszú távú fejlesztési folyamatot indított el, amikor az 1950-es évek közepén elkezdte a nagyméretű burkolati panelek gyártását. Fontos állomása volt ennek a 2004-ben bemutatott új generációs, teljes keresztmetszetében színezett Equitone Natura panel, amelynek áttetsző/színtelen külső bevonata alatt átsejlik a szálcement eredeti szerkezete. A Natura panelek UV-stabilak és nedvességállók, míg a panel hátoldala áttetsző szigetelő bevonatot kap.

Ezzel a termékkel közel egyidőben került piacra az Eternit új, természetes megjelenésű Equitone Tectiva homlokzati panele. A környezetkímélő, természetes anyag naturális színvilágával és formai letisztultságával egyedi eleganciát teremt, amely maradandó értéket képvisel függetlenül a divattól. A Tectiva elegáns homlokzati megoldás, amely őszinteségével mutatja meg természetességét. A külső bevonat nélküli, mégis színes anyag különleges felületének természetes tapintását az anyag finom metszésű szálai adják.


Tectiva: tapintható elegancia

Az Equitone Tectiva teljes keresztmetszetében színezett, külső bevonat nélküli homlokzati panel. A szálcement eredeti formában jelenik meg anyagában: természetességét, egyszerűségét a lapok külső felületén kitapintható finom metszésű szálak, és az esetlegesen előforduló, véletlen színkülönbségek adják.

A táblák igen rugalmasak, 8 mm-es vastagságuk ellenére alkalmasak nagytáblás beépítésre, látszó-, vagy hátfuratos rejtett mechanikai megfogással, akár 1220/3050 mm-es méretben is A szerkezet ellenáll a homlokzattal szemben jelentkező összes dinamikus behatásnak.

A Tectiva szálcement homlokzati lapok aktívan képviselik a szálcement anyagában rejlő lehetőségeket. A szálcementre jellemző nyers felület és finom színárnyalatok a természetes anyagok maradandóságát hordozzák magukban. Ez a természetes elegancia jelenik meg a képen látható mindössze pár éve épült objektumokon is.

Az Equitone szálcement homlokzatburkolati anyagok rendelkeznek magyar nyelvű teljesítménynyilatkozattal, amely a szálcementre vonatkozó EN 12467 szabvány szerint egyértelműen specifikálhatóvá teszi a lapokat az építészek számára.

A panelek anyagukban hidrofóbizáltak a különleges, szilán bázisú beeresztésének köszönhetően így a tábla önmagában képes bemutatni a szálcement valódi felületi és anyag jellemzőit. A gyártócég a szakszerű beépítés mellé 30 év gyártói garanciát kínál, mert az anyag ellenállósága és színtartóssága túlmutat a vele szemben támasztott követelményeken.


Pályázat építészeknek és építészhallgatóknak

Az Equitone anyagok magyarországi gyártói képviselete és forgalmazója a Creaton South-East Europe Kft. pályázatot hirdetett az anyagot megvalósult vagy tervezés alatt álló épületeiken alkalmazó építészek, illetve az anyagot bármilyen iskolai munkájuk során betervező építészhallgatók számára.

Benyújtási határidő: 2015. október 31.
További információ és a pályázatok online feltöltése >>

Az Equitone magyar csapata információval, anyagmintával áll e különleges anyagot alkalmazni szándékozó építészek rendelkezésére. A 2015. évi színválaszték megtalálható a www.equitone.hu, és a www.equitone.com oldalakon.

(x)

Címkék: burkolat, Equitone, homlokzat, homlokzatburkolat, panel, szálcement, tectiva