Érdekes épületek Spanyolországtól Svédországig 1.
Furcsaságok, érdekességek hetedhéthatáron innen
szikrisz 2013.03.06.
Az építészetnek nem feltétlenül célja a meghökkentés, vagy az ámulatba ejtés, ettől függetlenül a régi korokban és manapság is rengeteg izgalmas formavilágú ház épült és épül. Kortól és stílustól függetlenül ezek közül válogattam most egy csokorra valót.

Spanyolországban csodát csodára halmozott az építészettörténet. Az egyik legizgalmasabb stílus kétségkívül az ún. churriguerizmus, melynek egyik pompás példáját Baszkföld fővárosában, San Sebastianban láthatjuk. Jellemző a túldíszített, szoborszerűen megformált homlokzat.

A természeti érdekességek körébe tartozik Spanyolország nem túl nagy kiterjedésű sivatagos része, ennek hangulatához kiválóan illeszkedik Olite városában a képen látható homoksárga vár.

A Pireneusok mindig tartogat meglepetéseket. Katalónia mindig is különutassságáról volt híres politikai, földrajzi, történelmi és építészettörténeti szempontból egyaránt. Ezúttal az 1123-ban felszentelt Szent Kelemen-templomot láthatjuk éjszakai felvételeken.

Majd újra egy kis fachwerk. Igaz, nem a klasszikus németországi formák, némileg furán hathat helyenként a faszerkezetnek látszó felfestés, de jó látni, hogy a gerendavázas építészet gondolata Dél-Franciaországban és Angliában is népszerű.

Cambridge-ben a korabeli román stílusnak megfelelő normann stílusú kör alaprajzú templomot tanulmányozzuk a romanika minden egyéb jellemzőivel.

Európa északi és északnyugati országaiban megszámlálhatatlan egymáshoz szorított, keskeny utcafronti homlokzattal rendelkező, egyben karcsú épületet láthatunk. Ezek törékenysége, ég felé törekvése leheletfinom építészeti költőiséget rejt magában.

Brüsszeltől kezdve Kölnön és Münsteren át a stockholmi óváros főteréig gyönyörködhetünk ezekben a (szín)pompás házakban.
Ha már Stockholmban vagyunk, csodálkozzunk rá a reneszánsz jellegű homlokzatkiképzések egyik ritka északi példájára, valamint a Riddarhuset (nemesek háza) barokk homlokzatára.

A népi épületek és a szabadtéri múzeumok tisztelői Stockholmról azonnal a skanzenre asszociálnak, így ott zárjuk mai látogatásunkat. Jellegzetes faragott motívumokkal ellátott melléképületek és egy eredeti lapp lakóház trapézformájú bejárata előtt is sokat el lehet időzni és a múlt csodáin töprengeni.

Legközelebbi alkalommal a játékosság és modernitás formáin túl lélegzetelállító részletek felfedezésére invitálom a kedves Olvasókat.

Címkék: Brüsszel, Cambridge, Münster, spanyolország, Svédország