Exluzív közelkép: Washingtonban hamarosan különleges új néprajzi múzeum nyílik
sebesp 2016.07.10.
Elsők között sikerült lencsevégre kapnunk az Amerikai kontinens afrikai kulturális örökségét bemutató nagyszabású, fémcsipkerács homlokzatú múzeumot, ami a Fehér Háztól alig néhány saroknyira nyílik nemsokára.

Az Egyesült Államok fővárosában befejezéshez közeledik az Obama elnök szívügyeként kezelt múzeum építése. A Smithsonian új épülete, a National Museum of African American History & Culture (NMAAHC) komoly adósságot szándékozik törleszteni, hiszen az amerikai kontinensre Afrikából erőszakkal elhurcolt, vagy önként bevándorolt népesség gazdag hagyományát átfogóan feldolgozó intézmény korábban még nem létezett.

A Tanzániában született brit származású David Adjaye és Philip Freelon amerikai építész együttműködéséből létrejött épület kifelé dőlő, lépcsőző bronz rácsozatú homlokzatburkolata a déli városok, vasöntödék dolgozóinak és kezük munkájának állít emléket. Rajta keresztül kapnak megvilágítást a fő kiállítóterek. A különleges ornamentika, melynek mintázatát egy eredeti öntöttvas munkáról alkották, védi és árnyékolja az épületet. A múzeum könnyed, csipkeszerű homlokzata, felszabadult tömege meglehetősen új elemnek számít a robusztus kőépületek tőszomszédságában. Ellentétben a régóta Washington központi parkját, a National Mall-t szegélyező társaival, az áttört homlokzat nyíltságot, átláthatóságot sugall, dinamikus belső fény-árnyék játékot ígér.

Az új múzeum lehetőséget kínál arra, hogy a látogatók elmélyedjenek a faji alapú hátrányos megkülönbözetetés múltbeli kérdésein és jövőbeli kihívásain egy szabadságot és egyenlőséget kifejező épületben.

Képek: ©SP

Címkék: David Adjaye, Egyesült Államok, Néprajzi Múzeum, Smithsonian, Washington