Fából épül oázis gyermekek számára
sebesp 2024.05.18.

A Kéré Architecture tervei alapján elkezdték építeni a Müncheni Műszaki Egyetem óvodáját, amely egy teljesen fából készült épület lesz.

Az Ingeborg Pohl Kinderease névre keresztelt központ az egyetem büféje mellett lesz, és nyitva áll az egyetemen dolgozó szülők vagy gondozók  gyerekei előtt.

A 700 négyzetméteres központ karakterét a látszó fafelületek adják majd, melyben csúszdákkal lesznek összekötve az egyes szintek a Kéré Architecture által "Mennyek mezejének" nevezett tetőszinti játszótérrel.

A tervezők célja az volt, hogy a kicsik szabadon rohangálhassanak, és érezzék az elemeket, közvetlen kapcsolatba kerüljenek velük. Ennek megfelelően a belső térben a lágy, kerekített vonalak a meghatározóak.

Függőleges falécekből alkotott rács képezi majd az épületet körbeölelő homlokzatot, amelyet a Kéré Architecture úgy tervezett, hogy visszatükrözze felhasználói "játékos energiáját".

Az épület öt szintje közül a földszinti adminisztrációs terek kapnak helyet, a középső három szint a gyerek játszószobáknak adnak otthont, korcsoportonként rendezve. A legfelső emelet egy tetőtéri játszótér lesz, amely részben fedett, és Münchenre nyílik róla kilátás.

A 2023-ban Pritzker-dijjal elismert Francis Kéré által vezetett  Kéré Architecture az épületet túlnyomórészt fából készült szerkezettel tervezte, hogy csökkentse az épületbe beépített szén-dioxidot az anyagok kitermelése és feldolgozása, valamint az építési folyamat során.

A tervezők az épület fenntarthatósági értékét a lehető legmagasabb szintre próbálták emelni, ezért a fához, mint építőanyaghoz, maximálisan ragaszkodtak.

Az óvoda zöldtetővel egészül ki, amely a tervek szerint a projekt részeként a szomszédos épületek tetőfelületeinek "gyarmatosításával" egy összefüggő óriás rétté fog alakulni.

A szomszédos épületkubusok beépítési ritmusát követő óvodaépület várhatóan 2025 végén nyílik, és 60 gyermek befogadására lesz alkalmas.

Címkék: Németország, faépítészet, Francis Kéré, oktatási épület, óvoda