Fából épült a fejre állított zikkurat
sebesp 2021.11.14.

A svéd White Arkitekter favázas irodaházat épített Göteborgban, egy fejjel lefelé fordított lépcsős templom formájában. A svéd város első fából készült irodaházánál arra törekedtek, hogy bemutassák a fában rejlő szerkezeti lehetőségeket.

A "fejnehéz" szerkezet konzolok sorából áll, lehetővé téve a padlólemezek méretének fokozatos növekedését az ötemeletes blokk aljától a tetejéig.

A valamennyi fél közötti szoros, ambiciózus és nyitott együttműködésnek köszönhetően sikerült egy úttörő projektet kidolgoznik, amely Göteborg és egyben Svédország egyik első fából készült irodaháza. A Nodi névre keresztelt épület legjellegzetesebb eleme a faszerkezet, amely kívül-belül jól látható. A tervezők a lehető legtöbbet szerették volna megmutatni a fakeretekből, hogy bemutassák az anyag egyszerű, de kifejező esztétikáját. 

A pillér-gerendás konstrukció ragasztott laminált fából, más néven ragasztott tartókból épült, amelyet a svéd Moelven cég gyártott Közép-Svédországban és Norvégiában termesztett fenyők felhasználásával.

Az anyag vastagsága miatt a fa fülkéket hoz létre a homlokzatok síkján belül. A fa elemek méretei gyakran nagyobbak, mint a hasonló acélszerkezeteké, a padlók gyakran vastagabbak, a pillérek pedig nagyobbak.

A Next Step Group ingatlancég által fejlesztett Nodi négy emeletnyi irodát foglal magában, amelyek a földszinti üzlethelyiségek felett helyezkednek el. Az irodák elrendezése rendkívül racionális, minden szinten négy sarokegység található, amelyek egy központi mag köré szerveződnek, tárgyalótermeket, konyhákat, WC-ket, valamint lépcsőházat és lifteket foglalnak magukban. Ez az elrendezés nagy rugalmasságot kínál, a bérlő könnyen vehet két vagy több szomszédos egységet, és összekapcsolhatja őket.

A felső szinten további két egység található, valamint egy tetőterasz, amelyen minden bérlő osztozik. Az irodaház minden részletét kívül-belül a fa meleg érzete hatja át.

A Noditól azt reméli a White Arkitekter, hogy be tudja mutatni, lehetséges olyan kortárs faépületeket létrehozni, amelyek megfelelnek az építési előírásoknak, és egészségesebb, kényelmesebb környezetet kínálnak beton-acél társaiknál.

Kérdés persze, hogy rendelkezésre áll-e olyan mennyiségű építési faanyag, mellyel a jelenleg legelterjedtebb építési technológiák leválthatók, de a több évtizedes folyamatot csak pozitív példák bemutatásával lehet elérni, ehhez pedig figyelemfelkeltő, új megoldásokra van szükség a tervezés és építés területén.

Képek: whitearkitekter.com / Åke Eson Lindman

Címkék: Svédország, faépítészet, irodaház, white architekter, ragasztott tartó