Felejtsük el a betont, ha túl akarjuk élni!
sebesp 2019.09.25.

A londoni Architecture of Emergency (A vészhelyzet építészete) című klíma-csúcstalálkozó szakértői és aktivistái arra buzdították az építészeket, hogy a beton sutba vetésével harcoljanak az éghajlatváltozás ellen.

A londoni Barbican Centre-ben tartott értekezleten a felszólalók, majd a beszédek után lefolytatott panelbeszélgetés résztvevői arra keresték a választ, hogy az építészet és az építőipar hogyan reagálhat érdemben az éghajlatváltozásra. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a beton, mint építőanyag jelentős korlátozása segítené leginkább a káros kibocsátás csökkentését.

A betonépítésre évente előállított négymilliárd tonna cement a teljes szén-dioxid-kibocsátás nyolc százalékát teszi ki.

"Ha ma találná fel valaki a betont senki sem gondolná jó ötletnek" – mondta Michael Ramage építészmérnök és a Cambridge-i Egyetem akadémikusa. "Van ez a folyadék, amit speciális teherautókkal kell szállítani. Két hétbe telik, amíg keményedik. És még acélt is bele kell tenni, mert anélkül nem ér semmit" – tette hozzá azzal, hogy a fa sokkal inkább környezetbarát, megbízható alternatíva. Egy gigantikus iparág fejlődött ki, amely betont és betonvasat gyárt. Mára már nincs meg az infrastruktúra a fából történő építkezés számára.

Mivel a betonépületek élettartama hosszú, a környezetvédelmi minősítő rendszerek (BREEAM, LEED) károsanyag-kibocsátási értéküket 50 évre vetítik. Azonban ezek az épületek, ezek az építési folyamat során nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki, vagyis nem szabad fenntarthatónak tekinteni őket, érvelt Andrew Waugh, a Waugh Thistleton társalapítója. "Ha most építünk egy épületet, akkor 50 évre osztják el az okozott szennyezést, de valójában az egész most jelentkezik. Nincs 50 évünk." – tette hozzá.

Annak érdekében, hogy teljesüljön az EU 2030-ra kitűzött célja a kibocsátás 40%-kal történő csökkentése, még a fenntarthatóként besorolt ​​betonépületek is akadályozzák az előrehaladást. Az egyetlen olyan anyag, amelynek alacsonyabb energiaszintje van, az a fa, amely magába zárja a szén-dioxidot, és a növény növekedése során oxigénné alakul át.

Az építészek ösztönzése a favázas épületekre való áttérésre megrázta a cement- és betonipart, ezért a cementgyártók hirdetésekben próbálják felhívni a figyelmet a faépületek állítólagos veszélyeire.

A betonból történő építés felhagyásával kapcsolatos felhívások mellett a csúcstalálkozón felszólítottak a környezeti károkat okozó, kizárólag a leggazdagabb egy százalékot gazdagító építési rendszerek radikális átalakítására.

Forrás: Dezeen

Címkék: BREEAM, LEED, Egyesült Királyság, környezetvédelem, éghajlatváltozás