Felhőkarcoló Stop: Döntés született
sebesp 2018.07.03.
65 vagy 90? A lényeg: a kormány engedélyével bármilyen magasra fel lehet menni.

Az Országgyűlés törvénybe foglalta, hogy országosan nem építhetők 90 méternél magasabb toronyházak, kivéve, ha arra a kormány rendeletben engedélyt ad.

A képviselők 113 igen és 54 nem szavazattal módosították az épített környezetről szóló törvény magasházak építésére vonatkozó szabályait a Miniszterelnökség kezdeményezésére.

A Ház döntése alapján a 65 métert meghaladó ingatlanberuházásokat építészeti-műszaki tervtanácsi véleményezésnek kell megelőznie, az épületek legnagyobb magassága pedig nem haladhatja meg a 90 métert, beleértve minden épületrészt, így például antennát, kéményt és egyéb tartozékokat is.

A parlament ugyanakkor felhatalmazást adott a kormánynak, hogy a kiemelt történelmi, műemléki, nemzetgazdasági, valamint országos jelentőségű kulturális és sportberuházásokhoz kötődően különleges hatósági eljárási szabályokat állapítson meg.

A változtatásokat a döntés hatálybalépését követően induló építkezések mellett a folyamatban lévő építésügyi hatósági eljárásokban is alkalmazni kell, míg azok nem vonatkoznak azokra az ingatlanokra, amelyek rendelkeznek végleges építési vagy fennmaradási engedéllyel, illetve elvi építési keretengedéllyel.

(MTI)

Címkék: felhőkarcoló