Függönyöket behúzni, jönnek a városképvédő drónok!
sebesp 2018.02.02.
Márciusig drónok keringenek majd a Belváros utcái felett az Országgyűlés Hivatala megbízásából.

A 24.hu értesülései szerint az Országgyűlés Hivatala adott megbízást egy légi felvételek készítésére szakosodott cégnek, hogy drónokkal vizsgálja a környék épületeit. A Fly By Sense Kft. a Kossuth tér és Bajcsy-Zsilinszky út közötti utcákban lakókat hirdetményben tájékoztatta arról, hogy az ingatlanok Magyarország kiemelt nemzeti emlékhelye, az Országház környezetében lévő településképi szempontból kiemelt jelentőségű, településkép-védelem alatt álló területnek minősülnek. A cég magyarázata szerint az Országgyűlés Hivatala ezzel összefüggésben kezdeményezte az állapotfelmérést, és készíttet a kijelölt háztömbök homlokzatáról légi felvételeket. A lakóknak függönyeik behúzását javasolták a következő hetekben – így elkerülhetik, hogy egy hívatlan drón belessen a lakásukba.

A 2014-ben létrehozott Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság jogot kapott arra, hogy beleszóljon a Parlament környékének arculati ügyeibe. Ezen jogukkal élve esztétikai kifogásokra hivatkozva levetették a Kossuth téri Néprajzi Múzeum egy frissen nyitott kiállításának homlokzatra kitett reklámmolinóját, de például megvétózták már egy étterem megnyitását is. Eddig a terület épületeinek homlokzatával kapcsolatban nem merült fel, hogy az is a bizottság döntési körébe tartozna.

Az Országgyűlés Hivatala a cikk megjelenése után arról tájékoztatott, hogy készülőben lévő felmérés a kiemelt nemzeti emlékhely településkép-védelmi környezete jelenlegi állapotának dokumentálását szolgálja. Az Országházat és környékét törvénnyel minősítették kiemelt nemzeti emlékhellyé, a tágabb környék ingatlanjai pedig a jogszabály szerint „településképi szempontból kiemelt jelentőségű, egyedi településkép-védelem alatt álló területnek” minősülnek.

Ezen a környéken a kulturális örökség védelméről szóló törvény kötelezővé tette, hogy minden tervezett építési, kereskedelmi, vendéglátási vagy szolgáltatási tevékenységhez ki kell kérni a Kövér László házelnök vezetése alatt működő Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság előzetes hozzájáruló nyilatkozatát.

Az Országgyűlés Hivatala a 24.hu kérdésére azt válaszolta, a készülő drónfotók célja, hogy a jövőben esetleg megtörténő, a településkép-védelmi szabályokat sértő beavatkozás esetén rendelkezésre álljon összehasonlító adatbázis.

A felmérést azért az Országgyűlés Hivatala készítteti és finanszírozza, mert jogszabály szerint a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság működési feltételeit az Országgyűlés Hivatala biztosítja.

Forrás: 24.hu

Címkék: Budapest, Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság, Településkép