Gálakoncerttel nyitott a megújult prágai Állami Opera
Java 2020.01.07.

Prága szívében, a Szent Vencel-lovasszobor közelében, pontosabban a cseh Nemzeti Múzeum és a Wilson vasúti főpályaudvar között pompázik a neorokokó operaház restaurált épülete. A január 5-ei ünnepi megnyitón a hazai és a külföldi politikai élet vezetői is részt vettek.

A gálakoncerten Alice Nellis rendezésében megismertették a vendégekkel az épületben működő négy társulat történetét. Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett az ünnepi eseményen Andrej Babis cseh kormányfő meghívására. A prágai Állami Opera Csehország első olyan, állami kézben lévő nagy színháza, amelyet az 1989-es rendszerváltozás után teljes mértékben felújítottak és korszerűsítettek.

A mostani, 2017 tavaszán elkezdődött felújítási és korszerűsítési munkákat a várak, kastélyok és műemlékek felújítására szakosodott Hochtief cég végezte. A költségeket eredetileg mintegy 900 millió koronára (11,34 milliárd forint) tervezték, végül a beruházás 1,35 milliárd koronába került (17 milliárd forint).

Az operaház neorokokó stílusú nézőtere és a színpad a lehető legnagyobb mértékben visszakapta eredeti pompáját, arculatát. A nézőtéren 1016 személy foglalhat helyet. Minden bársonyszékhez tartozik egy-egy monitor, amely segítségével kiválasztható az a világnyelv, amelyen a néző figyelemmel kísérheti az éppen színpadon látható darab szövegét. A cseh Állami Opera épületében 1888-ban az akkori Új Német Színház nyílt meg, amely a prágai németség színházi kultúráját szolgálta.

Forrás: Közszolgálat.hu

Címkék: Prágai Állami Operaház rekonstrukciója