Ha nyár, akkor nyaralás: Észak-Afrika Spanyolországban
La Muralla Roja – A vörös Fal
iStvan 2017.06.05.
A spanyol tengerparton, a festői városokkal pöttyözött Alicante régióban fekvő Calp egyik legfőbb látványossága az észak-afrikai arab építészet tornyaiból táplálkozik, színével pedig hatalmas kontrasztot jelent a zöld növényzethez, a kéklő éghez és tengerhez, valamint a környező házakhoz képest.

Ricardo Bofill a Tervlappal szimultán, a közösségi oldalra is befutott Cementgyári capriccioja után visszanyúlnék a XX. századba, hogy felelevenítsem a tervező 70-es években megvalósult, nem mindennapi, tengerparti "társasházi" lakóépületét.

Ahogy a bevezetőben is említettem, a formavilág egyértelmű utalást tartalmaz az arab földközi-tengeri népi építészetére, különösen az észak-afrikai vályogtornyokra. A Vörös Fal olyan, mint egy erőd, amely függőleges sziluettet mutat a sziklák körvonalai után.
Az RBTA iroda (Ricardo Bofill Taller de Arquitectura) tervei alapján készült ötven lakást tömörítő épületegyüttes nem csak színében, illetve magasságában tér el az átlagos spanyol lakóházaktól, hiszen belső folyosói egy görögkereszt alakját követik, tetőteraszain pedig szolárium, úszómedence, illetve szauna is helyet kapott.

Az épület a mai napig látogatható, oly annyira, hogy az egyik lakását már az Airbnb-n is kibérelhetjük!

Megbízó: Palomar S.A.
Átadás éve:1973

Kasbah:
4 tornyú agyagerődítmény, legkorábbi kaszbák a 11. században épültek.

www.ricardobofill.com

Címkék: La Muralla Roja, Ricardo Bofill, spanyolország, Vörös fal