Hamburgban az ökológia jegyében tervezték meg a jövő iskoláját
Tervező: LAVA ( (Laboratory for Visionary Architecture)
Java 2019.12.29.

A Life Hamburg megalkotásánál a tervezés mindenre kiterjedő ökologikus látásmódját a Ityplot nevű városi mezőgazdasággal foglalkozó cég is segíti tanácsaival. A végtelen jel (vagy nyolcas) alakú, 12 000 négyzetméteres épületben a tetőre telepített napelemek sokasága termeli az üzemeltetéshez szükséges energiát. A szerkezet fából készült.

Az épületet 1600 diák befogadására tervezték, az eddigiektől eltérő módon. A tanulási metódus jövőbemutató változtatásával a hangsúly a gyakorlati képzésre, s a játékosságra helyeződik át a a tervezők szerint. De a tantermek mellett kialakítottak közösségi, sőt szónoklás gyakorlására alkalmas tereket, s különböző méretű előadókat is. Az elvonulásra, gondolkodásra kisebb méretű barlangok szolgálnak majd. A belső terekbe lépve mindenhol találkozhatunk a sokféle gyönyörű zöld növényzettel, sőt még különböző fajtájú fák is előfordulnak, melyek tisztítják a levegőt és oxigénnel látják el a termeket. Az épület üvegfelületein keresztül bejutó, ragyogó természetes fény a növényzet éltető elemei. A beépített nagyméretű üvegfelületek kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A tetőn lévő közösségi tereket hatalmas tetőkert öleli körbe, mely nem csak hangulatos, hanem egy része organikus élelmiszer termesztésére is alkalmas, vagyis az itt tanuló diákok még a saját élelmüket is megtermelhetik itt. A lágy hullámvonalakkal, s teraszokkal körülvett tetőkerttel a Life Hamburg az organikus építészet igazi remeke lesz Hamburgban. 

lead kép: inhabitat.com

Forrás: koponyeg.hu

Címkék: Hamburg, Hamburg építészete, ökoépítészet