Haza a kövekben I. – Kortárs szlovákiai építészet a modern és az organikus vonzásában
Ware-Nagy Orsolya 2019.10.24.

Vendég: Sebastian Nagy
Időpont: 2019. október 24. csütörtök 18.30
Az est házigazdája: Wesselényi-Garay Andor építész, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa

Sebastian Nagy Nyitrán született, ahol már fiatal korában érződött az építészet iránti érdeklődése. Diplomáját a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészet karán szerezte meg, de munkáját jelentős részben befolyásolják a Svéd Királyi Műszaki Intézetben és a Rotterdami Berlage Intézetben folytatott tanulmányai. Ma már számos figyelemre méltó megvalósult projekttel büszkélkedhet. 2002 óta szoros együttműködést folytat Ivan Matušík szlovák építésszel, amikor is közösen elkészítették a nyertes pályaművet a pozsonyi váraljának a revitalizációjára kiírt nemzetközi pályázatra.

Az építészetére jellemzőek az európai hagyományok, kutatja és kihasználja az anyagok minőségét és a legfőbb motivációja az építészetben a részletek pontos és precíz kidolgozása. Minden egyes projektnél elemzi az adott hely természeti adottságait és kihasználva ezeket születik meg az épületet alkotó koncepció.  Számos projektje különböző elismert díjat is nyert, mint például a TRIANGOLO lakóház terve, mely kiérdemelte a rangos Dušan Jurkovič-díjat (2008) vagy CE.ZA.AR közönség díjazásban részesült OTIO-ház (2011).

Munkásságában kihasználja a természetes anyagok strukturáltságát és a színek erejét, hogy megteremtse az építészeti kompozíció és a természet összhangját. Szeret kísérletezni, de fontos számára, hogy az emberek jól érezzék magukat az általa megalkotott térben. Fő mottója: „Creativity is a necessity, not a luxury!” – „A kreativitás szükségszerűség, és nem luxus!”

Az előadás nyilvános, részvételi szándékát kérjük, regisztrálja a www.mma-mmki.hu oldalon keresztül.

Forrás: Fuga – Budapesti Építészeti Központ

Címkék: Fuga Budapesti Építészeti Központ