Hazai sikerözön a 25 FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Pályázatán
Java 2017.05.29.
A díjakat 2017. május 26-án, a FIABCI 68. Kongresszusán, Andorra la Vella városában, az Andorra Park Hotel dísztermében adták át a nyerteseknek. Négy első és két második díj olyan kiváló eredmény, amely a nemzetközi ingatlanfejlesztők figyelmét hazánkra irányította.

A Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI 25 éve minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d'Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése (www.fiabciprix.com). A nemzetközi zsűriben idén 32 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A bírálat főbb szempontjai között szerepel az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti- és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége, valamint a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, továbbá a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát.

A pályázat jelentőségét felismerve először Brazília és Malajzia, majd Magyarország is meghirdette házon belül saját nemzeti ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatát a nemzetközi megmérettetést megelőzően azzal a céllal, hogy valóban a nyertesek képviselhessék országukat a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton.

Örökségvédelem kategóriában a zsűri két első díjat adott ki, és mindkettő magyar! A Várkert Bazár és a megújított Váci 1 épülete egyaránt az örökségvédelem kategória első díját kapta. Mindemellett az UNESCO Világörökségi épülete, a Váci 1 a legjobb kereskedelmi létesítmények nemzetközi rangsorában elsőként végzett Európában, és a World Silver díjat vehette át.

Kovács Attila ügyvezető partner hansúlyozta: „óriási megtiszteltetés cégünk számára, hogy fejlesztői törekvéseink értékőrző és kereskedelmi értékteremtő potenciálját egyaránt ilyen magas szinten ismerte el a 32 ország 63 tekintélyes szakemberéből álló szakmai zsűri. Külön öröm számunkra, hogy projektünk a díj történetében az első olyan magyar fejlesztés, amely két kategóriában is a nemzetközi mezőny elején végzett.”

A 4-es metró 10 állomásával is indult, és első díjat nyert közcélú létesítmények kategóriában. Idei sikere szintén rekord: még nem fordult elő, hogy egy cég két első díjat nyert volna ugyanabban az évben.

Egyedülálló, hogy ipari létesítmények kategóriában első díjat kapott a modern technológiát felvonultató Királyegyházi Cementgyár. A pályázaton belül az egyik legnehezebb terepen, masterplan kategóriában ezüst díjat nyert a XIII. Kerületi Önkormányzat a kerület elmúlt két évtizedes fejlődését bemutató Angyalföld újjáépítése elnevezésű projektjével. A kerület idén a pályázat történetében harmadik alkalommal részesült az ingatlanfejlesztők nemzetközi Oscar-díjának számító elismerésben.


Forrás: Realista.hu

Címkék: fiabci, Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Pályázat